Asjatundja: koroonaepideemia võib Soomes kesta aasta lõpuni, ja tuleb veel teine laine

Soome terviseameti hinnangul kestab koroonaviiruse epideemia seoses valitsuse kehtestatud piirangutega kauem kui esialgu prognoositud kolm kuud. Praegu ei tea veel keegi, kas valitsus peab pikendama piiranguid aasta lõpuni.

Terviseameti hinnangul oleks koroonaviiruse epideemia kestnud ilma piiranguteta kolm kuud, koos piirangutega aga venib see märgatavalt pikemaks. Nakkushaigusi uurinud evolutsioonibioloog Tuomas Aivelo peab võimalikuks, et seoses piirangutega tuleb veel haiguse teine laine, vahendab MTV.

Aivelo märgib, et kui esimene laine nakatab 40 protsenti rahvastikust, nagu Terviseamet prognoosib, siis karjaimmuunsust rahva seas ei teki. Tõenäoliselt tuleb järgmise poole aasta jooksul veel teine laine. See ei peaks nii olema, aga kui viiruse levikut piirata, siis nii juhtub.

Piirangud on aga vältimatud, kui eesmärk on hoida surmade arvu võimalikult väiksena. Epideemia kestus sellega pikeneb, kui koroonaviiruse levikut juhitakse ja venitatakse nakatumine pikema aja peale, tänu sellele on Terviseameti hinnangul võimalik aidata kõiki abivajajaid.

Kui tuleb veel teine laine, siis kestab epideemia aasta lõpuni, leiab Aivelo. Praegu aga veel keegi ei tea, mida siis teha, kui epideemia kestab aasta lõpuni ja inimesi tuleb nii kaua kinni hoida. Praegu ilmselt lihtsalt oodatakse ja vaadatakse, mis saab, leiab Aivelo. Teda huvitaks, mis on ametivõimude nn exit-strateegia, ehk millega see kõik lõppeb.

Peaminister Sanna Marin ütles laupäeval televisiooni hommikusaates, et on võimatu prognoosida, kui kaua piirangud kestavad. Praegu on need jõus 13. aprillini ja valitsus annab uue info lihavõtetele eelneval nädalal.

Kuigi koroonaviiruse vaktsiini testitakse juba inimeste peal, ei usu Aivelo, et vaktsiinist veel sel aastal asja saab. Ravimite suhtes on ta optimistlikum. Kui leitakse mõni olemasolev ravim, mis töötab, siis sellest oleks palju abi.

Kommentaarid
(Külastatud 3,446 korda, 1 külastust täna)