22-aastane läti noormees vabanes Soome kohtus süüdistusest moslemite-vastase terrorirünnaku planeerimises

22-aastast Läti kodanikku süüdistati Soomes moslemite ja välismaalaste vastase terrorirünnaku planeerimises. Süüdistuse järgi soovis noormees 2018. aasta vana-aasta õhtul rünnata Helsingis rahvamassi, kus on palju välismaalasi ja moslemeid.

Läti ehitusmees rääkis ülekuulamisel, et toetab rahvussotsialismi. Süüdistuses peeti mehe tegevuse motiiviks just tema vaateid. Mehe käele oli tätoveeritud SS-sõdur. Mehe juurest leiti rahvussotsialistlikke kleebiseid. Süüdistuse järgi oli mees jõudnud valmistada proovipommi enne kinnivõtmist 2018. aasta oktoobris, vahendab Helsingin Sanomat.

Mees tunnistas pommi valmistamise üles, aga lisas, et ei teinud seda halbade kavatsustega. Kohus leidis, et pole piisavalt tõendeid selleks, et väita, et mees tahtis toime panna kuriteo. Kohtu hinnangul polnud mees konkreetset plaani koostanud, vahendab lsm.lv.

Kohus selgitas, et inimest ei saa süüdi mõista pelgalt tema usu või vaadete põhjal. Kohus leidis, et kuriteo toimepanemise tõenäosus oli väike. Kokkuvõttes leidis kohus, et lätlasel polnud kavatsust kellegi elu või tervise kallale kippuda.

Küll aga mõistis kohus mehe süüdi ja tegi trahvi väiksema kuriteo eest – selliste materjalide omamises, mis võivad teisi kahjustada. Muu hulgas oli noormehel olnud avalikus kohas kaasas taskunuga.

Miksi pommi-iskun suunnittelusta epäiltyä miestä ei syytetä terrorismista? Syyttäjä ja oikeustieteilijä arvioivat ratkaisua

Nuorta miestä syytettiin torstaina Helsingin käräjäoikeudessa pommi-iskun valmistelusta. Syyttäjän mukaan miehen tarkoituksena oli iskeä uudenvuodenaattona 2018 väkijoukkoon, jossa on paljon ulkomaalaisia ja muslimeja. Latvialainen rakennusmies kertoi poliisin kuulusteluissa kannattavansa kansallissosialismia. Poliisin esitutkintamateriaalissa syytetyn motiiviksi arvioitiin juuri hänen aatteensa. Miehen käteen on tatuoitu SS-joukkojen sotilas. Hänen hallustaan löytyi kansallissosialistisia tarrakuvia.

Kommentaarid
(Külastatud 213 korda, 1 külastust täna)