Uuring: kaks tassi piima päevas suurendab naistel rinnavähi tõenäosust 80 protsenti

Kuigi terviseametnikud soovitavad tarvitada igapäevaselt piima seoses kaltsiumi sisaldusega, näitas uuring, et piima joomine tõstab naistel hüppeliselt rinnavähi ohtu.

USA Kalifornia Loma Linda ülikooli teadlased jälgisid 53 000 naist 8 aasta jooksul ning leidsid, et väike tass piima, mis võrdub ühe latte kohviga, suurendas rinnavähi ohtu 30 protsendi võrra. Terve klaas piima (240 ml) päevas suurendas vähi tõenäosust 50 protsenti ja kaks tassi piima tervelt 80 protsenti, vahendab Daily Mail.

Kuigi uuring ei toonud välja otsest põhjust, oletavad teadlased, et tegemist võib olla lehmapiimas leiduva hormooniga, insuliini-sarnase kasvufaktoriga IGFD-1. Varasemad uuringud on näidanud, et just see käivitab inimesel kasvajate tekke. Rinnavähk on naistel kõige levinum vähitüüp.

Uuringus jälgiti 8 aasta jooksul 53 000 ameerika naist, kel polnud algul vähki. Naised täitsid iga päev küsimustiku selle kohta, mida nad olid söönud. Nad vastasid ka küsimustele rinnavähi esinemise kohta perekonnas, ravimite tarvitamise kohta, rinnavähi uuringute ja tervisliku seisundi kohta. Uuringu lõpuks olid 1057 naist haigestunud rinnavähki.

Vähiohu puhul polnud vahet täispiimal ja rasvavabal piimal. Uuringus ei leitud seost vähil ja alternatiivsetel piimadel nagu mandli-, kaera- ja sojapiimal. Uuringut juhtinud Loma Linda ülikooli professor Gary Fraser ütles, et lehmapiima asemel võiks naised tarvitada alternatiivseid piimasid. Uuringust tuli välja, et juba väike kogus lehmapiima päevas suurendas 30 protsendi võrra vähi tõenäosust. Lehmapiima tuleks seetõttu tarvitada väga ettevaatlikult.

Uuringust ei tulnud välja otsest seost vähi ja piimatoodete nagu juustu või jogurtiga.

Drinking two cups of milk ’increases breast cancer risk by up to 80%’

Researchers from the Loma Linda University in California found drinking a third of a cup of milk every day, the equivalent of a small latte, spiked the risk by a third. Two cups saw it jump to nearly 80 per cent.

Kommentaarid
(Külastatud 493 korda, 1 külastust täna)