Soomlased pole veel valmis sitikate söömiseks, tootmine pandi seisma

Kuigi kolm aastat tagasi hakati Soomes suure hooga sitikaid kasvatama ja arvati, et sel on suur tulevik, pandi tootmine nüüd seisma, sest nõudlus puudub.

Kurikka ettevõtja Panu Ollikkala lõpetas sigade kasvatamise 2016. aastal ja hakkas tegelema tirtsudega, aga seegi tegevus lõpetati 2019. aasta sügisel, kuna nõudlust ei olnud, vahendab Yle.

Mehe häälest on tunda pettumust. Ta pani ritsikate kasvatamisele suured lootused. Sitikate kasvatamise on lõpetanud ka teised tootjad.

Sitikate söömine pole Soomes kanda kinnitanud, kuigi see on palju kliimasõbralikum tegu kui liha söömine. Asjatundjate arvates on inimese jaoks lihtsam hakata liha asemel tarvitama taimset valku kui sitikaid. Enne seda lootsid sitikate kasvatajad, et see valdkond tasub end ära juba 2018. aastal. Nüüd kurdavad tootjad, et hind on liiga madal ja asi ei tasu ära.

Heal ajal maksti ritsika kilo eest 100 eurot, aga nüüd on võimalik saada ainult 10-15 eurot. Paljud inimesed algul ostsid suure hooga putukaid, proovisid ära ja siis enam ei ostnud. Sellega kukkus kogu äri kokku.

Hype hyytyi kolmessa vuodessa – suomalainen ei ole vielä valmis sirkansyöjäksi

Hyönteistuotannolle ei ole löytynyt uutta potkua edes ilmastoahdistuksesta. Kurikkalaisen Panu Ollikkalan sikalassa on hiljaista. Suomalaisen hyönteistalouden pioneeri ajoi sirkkatuotantonsa alas syksyllä 2019. – Kysyntä ei riittänyt. Hinta laski niin alas, ettei pystynyt jatkamaan. Summaa Ollikkala ei kuitenkaan suostu kertomaan. Miehen äänestä paistaa pettymys. Entinen sikatilallinen näki hyönteisissä suuren potentiaalin.

 

Kommentaarid
(Külastatud 272 korda, 1 külastust täna)