Soomes seisab suur kortermaja juba kümmekond aastat tühjana ja midagi teha ka ei saa

Soomes Põhja-Savo maakonnas Siilinjärvi vallas on paari kilomeetri kaugusel keskusest üks suur kortermaja, mis on juba kümmekond aastat tühjalt seisnud. Pasurintie 2 asuv 4-korruseline maja laguneb, aga omavalitsus midagi teha ei saa.

Maja on ehitatud 1957. aastal, aga praegune olukord tekkis 2001. aastal kui see varem haiglale kuulunud maja erastati. Maja ostnud inimene müüs maja ühele Hispaanias elavale naisele, vahendab Yle.

Pärast seda üüriti majas kortereid välja ja 2003. aastal taheti hakata tegema remonti. Selleni asi aga ei jõudnud, omanikul tekkisid võlad ning 2009. aastal võeti majast küte ja elekter. Majas oli veel elanikke, aga 2010. aastal tunnistas omavalitsus maja elamiskõlbmatuks ning inimesed kolisid välja.

Nüüd, 10 aastat hiljem on majas samas olukorras kui 2010. aasta jaanuaris. See seisab tühjalt ja keegi midagi teha ei saa. Vald on üritanud kaugel elava omanikuga ühendust võtta, aga see on keeruline. Omanikule on saadetud hoiatusi, aga neist pole midagi kasu olnud. Vald maja puutuda ka ei saa, kuna see oleks ebaseaduslik. Maja on käidavas kohas, seal lähedal on kool ja lasteaed. Maja aknad on kinni löödud ja kogu ehitis silmailu ei paku. Õnneks pole maja eriti lõhutud ja sinna pole keegi elama asunud.

Vald tahaks maja osta ja selle maha lõhkuda ning sinna midagi muud ehitada, aga ilma omaniku loata seda teha ei saa. Omanikku aga kätte pole võimalik saada. Nõnda on tekkinud omamoodi patiseis.

Kokonainen kerrostalo on ränsistynyt tyhjänä Siilinjärvellä jo kymmenen vuotta – kunnan kädet ovat sidotut: “Olemme täysin pattitilanteessa”

Talon tarina alkoi vuonna 1957, mutta hypätään kuitenkin vuoteen 2001. Kyseisen, vanhalla sairaala-alueella sijaitsevan talon omisti tuolloin Pohjois-Savon sairaanhoitopiiri, joka myi kaksi vierekkäistä rakennusta ja tonttia Pasurintieltä yksityishenkilölle. Kyseinen henkilö puolestaan myi toisen taloista espanjalaiselle naiselle. Mainos (artikkeli jatkuu alla) Mainos (artikkeli jatkuu alla) Tässä vaiheessa asiat alkoivat mutkistua.

Kommentaarid
(Külastatud 1,677 korda, 1 külastust täna)