Soomes räägitakse üha enam üldisest sõjaväekohustusest, mis puudutab ka naisi

Võrdõiguslikkust hindavas Soomes on seni olnud üks asi, mis mehi naistest eristab ja see on sõjaväekohustus. Nüüd liiguvad mõtted üha enam selles suunas, et hakata ka naisi ajateenistusse kutsuma. Soome kaitseminister Antti Kaikkonen ütleb, et ta on selleks valmis.

Naiste rolli nähakse eelkõige küber- ja hübriidohtude vastase kaitsevõimekuse tõstmises. Küber- ja hübriidohtudega tegelemine muutub Soome jaoks tulevikus üha olulisemaks. Kaitseväes on meestest puudus, mistõttu kaalutakse naiste suuremat kaasamist, vahendab Yle.

Praegu on seis selline, et üha vähem kuni 30-aastastest meestest läbib ajateenistuse, seda erinevatel põhjustel. Ajateenistuse jätab läbimata kolmandik meestest. Soome sõjaaja koosseisu 280 000 inimest on ainult meeste põhjal üha raskem kokku saada.

Naised on saanud Soomes ajateenistuse läbida vabatahtlikult alates 1995. aastast. Naisi saaks sõjaväes rakendada nii küber- kui hübriidohtude puhul ja ka juhtidena, kuna naistel on parem haridustase.

Praegu kaalutakse Soome parlamendis seda, kas hakata naisi ja mehi korraga ajateenistusse kutsuma. Seni on ajateenistusse kutsutud ainult mehi.

Puolustusministeri on valmis harkitsemaan kutsuntojen ulottamista naisiin – Kaikkonen uskoo yleiseen asevelvollisuuteen mutta kaipaa lisää sotilaita

Kyber- ja hybridiuhkien torjumisen uskotaan olevan tulevaisuudessa merkittävä osa maanpuolustusta. Olisiko naisista oikeasti ratkaisu ruotuväen rivien harvenemiseen? Ainakin asenteet näyttävät muuttuvan nopeasti. Nyt miesten rintama vuotaa niin pahasti, että kolmannes nuorista miehistä jättää varusmiespalveluksen suorittamatta. Osa ei mene inttiin lainkaan, osa keskeyttää palveluksensa. Maavoimien komentaja, kenraaliluutnantti Petri Hulkko laittoi keskiviikkona Ylen haastattelussa painetta parlamentaariselle työryhmälle.

Kommentaarid
(Külastatud 602 korda, 2 külastust täna)