Soomes pole ühte ametisse soovijaid, kuigi töötuid on 160 000

Soomes on teatud ametitesse vaja töötajaid, aga neid ei leita isegi vaatamata intensiivsele koolitusele. Koolitusega ei suudeta nõudlust piisavalt kiiresti rahuldada.

Näiteks on suur puudus tööpingi operaatoritest ja seda üle terve Soome. Metalli valdkond noori ei huvita, kuigi palk on kohe algul 1800 eurot kuus. Samal ajal on aga Soomes ligi 160 000 tööotsijat, vahendab Ilta-Sanomat.

Nüüd on hakatud töötutele korraldama täppiskoolitusi, et leida ettevõtetele just neid töötajaid, keda on vaja. Kümnest sellisest koolituse läbinud tööotsijast leiab kaheksa omale töö.

Teatud valdkondades pole töötajaid, kuna koolitus keskendub nendele ametitele ja valdkondadele, kus on niigi olukord hea. Koolituse mõju on aga pikaldane ja teatud ametid nõuavad aastaid kestvat koolitust. Kui saata tööealised inimesed õppima, siis teatud ajaks väheneb veelgi hõivatus.

Soome valitsus otsib praegu võimalusi, et tõsta 2023. aastaks tööhõivet veel 60 000 võrra. Selle sammu eesmärgiks on parandada riigi eelarve tasakaalu. Soomes on hõivatus väiksem madalama haridusega inimeste hulgas, mille tõttu tahetakse nüüd inimesi koolitama hakata. Ühtlasi otsitakse võimalus inimeste motiveerimiseks, et nad tahaks õppida.

Tähän työhön ei löydy varteenotettavia hakijoita, vaikka Suomessa on yli 160 000 työtöntä – “Nuoria ei kiinnosta”

Koulutus ei kuitenkaan ratkaise hallituksen työllisyystavoitetta, koska se vaikuttaa hitaasti. Loimaalainen Koneistamo Vehviläinen etsii riveihinsä koneistajaa, mutta varteenotettavia hakijoita ei ole ilmaantunut. – Koneistajista on pulaa koko tällä seudulla, sanoo yrityksen toimitusjohtaja Petri Vehviläinen STT:lle puhelimessa. Työ- ja elinkeinotoimistojen ammattibarometri osoittaa havainnon oikeaksi. Pulaa koneistajista on lähes koko maassa.

Kommentaarid
(Külastatud 1,989 korda, 1 külastust täna)