Soomes pannakse oksjonile harukordne teenetemärk – 1. järgu Mannerheimi rist

Soomes pannakse 22. veebruaril oksjonil müügile harukordne teenetemärk, 1. järgu Mannerheimi rist, mida anti välja vaid kaks tükki – üks 1941. aastal marssal Carl Gustav Emil Mannerheimile endale ja teine 1944. aastal jalaväekindral Erik Heinrichsile.

Selline teenetemärk tuleb oksjonile esimest korda üldse. Tegemist on nummerdamata ristiga, mis tähendab, et seda pole kellelegi omistatud, vahendab MTV.

Varem on oksjonil müügil olnud 2. järgu Mannerheimi riste, aga neid on välja antud rohkem, kokku 191 Mannerheimi risti rüütlile.

Aumärgi alghinnaks on pandud 20 000 eurot, aga tõenäoliselt tõuseb selle hind kõrgemale. Aumärgi võib osta kes iganes, aga Soomest seda välja viia ei tohi. Müüja nime ei avalikustata, samuti ei avalikustata ostja nime. See on oksjonitel levinud tava ja sellest kaldutakse kõrvale vaid erijuhtudel.

Aumärgi pikkus ja laius on 49 millimeetrit, sellel on kuldne haakrist mustal emailitud põhjal. Selle on valmistanud tõenäoliselt Tillanderi juveelikoda. Neid on kokku valmistatud kaheksa: viis nummerdatud ja kolm nummerdamata.

Nii Mannerheimi kui Heinrichsi teenetemärgid on muuseumides. Ka 2. järgu Mannerheimi riste on palju muuseumides, aga ka rüütlite suguvõsade käes. Neid on lisaks kollektsionääride kogudes.

 

Kommentaarid
(Külastatud 376 korda, 1 külastust täna)