Soomes on uus häda: paljud tahaks oma mökki maha müüa, aga pole ostjaid

Soomes käib paljudele suvila pidamine üle jõu, neist soovitakse lahti saada, aga pole ostjaid. Noored enam Soomes omale suvilat ei taha.

Rannaäärsete suvilate hinnad on Soomes langenud juba 50 000 euro võrra ja langevad veelgi. Suvilate müük lõi eelmisel, 2019. aastal viimase 30 aasta rekordi, vahendab Yle.

Suvilate hinnad olid Soomes pärast 1990ndate alguse majanduslangust aasta-aastalt kerkinud ja arvati, et tõus jätkub igavesti. Hinnad tõusidki, aga seda 2011. aastani. Sealt alates algas langus ja sellest alates on hinnad aasta-aastalt langenud.

Eelmisel, 2019. aastal oli Soomes keskmine suvila hind 85 000 eurot, kui veel 2011. aastal oli see 110 000 eurot. Praegu on seis selline, et mereäärse suvila saab kätte kolmandiku võrra odavamalt kui oli hind tippaastatel 2011-2015.

Hinnad langevad, sest pakkumine on suur. Pakkumine on suur, sest noored enam suvilaid osta ei taha. Kui vanemad inimesed tahavad suvilatest lahti saada ja nooremad ei osta, siis see viibki hinnad alla.

Näiteks Soome lõunaosas Kanta-Hämes oli veel 2015. aastal suvilate keskmine hind 153 000 eurot, ellmisel 2019. aastal aga 105 000 eurot. Kukkumine on 48 000 eurot ehk 31 protsenti. Nõnda on hinnad langenud üle terve Soome. Keskmine suvilahind on langenud Soomes alla 100 000 euro.

Paljud müüjad tahavad oma suvila eest saada rohkem kui ollakse nõus maksma, seetõttu on paljud üllatunud, kui soovitud hinna eest müüdud ei saa. Kui hind on õige, leitakse ostja tavaliselt 4 kuu jooksul.

Suvilaid on viimastel aastatel müüdud rekordiliselt palju. Eelmisel, 2019. aastal müüdi 3715 mereäärset suvilat. Suur suvilabuum oli Soomes 1980ndatel aastatel, mil kümne aastaga tuli juurde üle 100 000 suvila.

Moni haluaa päästä mökistään eroon, mutta nuoremmat eivät enää osta: Rantamökkien hinnat pudonneet jopa 50 000 euroa – katso listasta alueesi hintamuutokset

Rantamökkejä myytiin viime vuonna ennätysmäärä 30 vuoteen. Suomessa totuttiin 1990-luvun laman jälkeen pitkään siihen, että kesämökit kallistuvat vuosi vuodelta. Rantamökkien hinnat nousivatkin aina vuoteen 2011 saakka. Sitten suunta kääntyi ja nyt koko maan keskihinnat ovat laskeneet vuosia putkeen, näin myös viime vuonna. Maakunnittaisessa hintahuippuvuodessa on kuitenkin vaihtelua, kuten oheisesta taulukosta havaitsee.

Kommentaarid
(Külastatud 4,516 korda, 1 külastust täna)