Soomes on plahvatuslikult paljunenud verd imevad lutikad, tekkinud on lausa oma kogukond

Lutikad levivad Soomes väga kiiresti ja seda seostatakse suurenenud rändega. Visatakse juba nalja, et majaühistutel on tellitud eraldi konteinerid lutikatest kahjustatud mööbli jaoks. See aga ei takista inimestel lutikaid täis voodeid endale koju viimast. Seda teevad ökoinimesed, kes prügikastidest muudki kokku korjavad.

Lutikate hulk kasvas Soomes plahvatuslikult kümmekond aastat tagasi. Kui näiteks 2007. aastal Soomes lutikaid praktiliselt polnud, siis möödunud 2019. aastal käidi lutikaid tõrjumas 12 000-14 000 korral. Ühte kohta võidakse teha 2-6 külastust. Enamasti tähendab see kuumtöötlust ja kontrolli. Raskematel juhtudel võidakse teha keemilist töötlemist, vahendab Helsingin Sanomat.

Üle-eelmisel aastal oli lutikate pesakondi Soomes hinnanguliselt 4000-8000. Lutikate levikut soodustab ränne ning odavad lennu- ja ööbimisvõimalused. Soome kõrval on lutikad lisandunud kõigis läänemaades.

Läänes varem lutikaid praktiliselt enam polnud. Veel kümmekond aastat tagasi mõjusid lutikatele hästi kaasaegsed tõrjevahendid, nüüd enam mitte. On tekkinud uus lutikaliik, mis on tõrjele vastupidavam. Osa lutikatest tuuakse Soome praegugi reisikohvrite ja rõivastega. Arvatavalt on Soomeski tekkinud oma kogukond, nii et lutikaid pole vaja enam sisse tuuagi.

Inimesed ise lutikatest enam lahti ei saa, sest poodides müüdavad leebed mürgid lutikale ei mõju. Mõningate uurimuste kohaselt paneb mürk lutikad lausa levima ühest korterist teise. Kauplustes müüdavad ained mõjuvad vaid siis, kui lutikaid on vähe.

Lutikka on lisääntynyt räjähdysmäisesti ja luonut Suomeen oman kannan

Muun muassa näin verta imevät lutikat leviävät Suomessa: Lutikkavitsaus on levinnyt kerrostaloyhtiössä niin laajalle, että taloyhtiö on hankkinut parkkipaikalle kuorma-lavan. Asukkaat voivat viedä lavalle lutikoiden saastuttamia sänkyjä. Ne ovat siinä kunnossa, että niistä on vaikea hävittää lutikoita. “Sen jälkeen kun asukkaat ovat kantaneet sängyt lavalle, joku muu on käynyt hakemassa saastuneet sängyt käyttöönsä”, tekninen päällikkö Jouni Siltala Rentokilistä kertoo.

Kommentaarid
(Külastatud 12,195 korda, 1 külastust täna)