Soomes on oodata taas tormituult ja vihma

Soomest läheb eeloleval nädalavahetusel üle kaks võimsat madalrõhkkonda, mis toovad kaasa tormituuli ning sademeid.

Soome ilmateenistus on andnud lisaks tugeva tuule ja sademete hoiatustele ka merepinna tõusu, kõrgete lainete ja üleujutuste hoiatuse, vahendab Yle.

Esimene torm jõuab kohale reede õhtul. Lõunatuul tugevneb, ilm soojeneb ja hakkab sadama. Lapimaal tuleb lund ja seda võib juurde sadada 15 cm.

Laupäeval järgneb uus torm ja see on veel tugevam. Laine kõrgus merel võib tõusta üle 4 meetri, kohati võivad lained olla 8-9 meetri kõrgused. Tugevad sajud võivad jõed Soome lõunaosas veelgi enam üle ujutada.

Lapimaal on kohati väga palju lund ning seetõttu on soovitav kontrollida katuste olukorda. Lapimaal on tänavu maha sadanud rekordiliselt palju lund. Pühapäevaks tuul raugeb, ilm jaheneb ja isegi päikest võib näha olla.

Myrskytuulia, runsaita sateita, tulvavaroituksia, valtavia aaltoja ja aurinkoakin – viikonvaihteen säässä on rajuja vaihteluja

Rankkasateet voivat nostaa joet taas tulvakorkeuteen. Perjantaina ja lauantaina Suomen yli pyyhkäisee lännestä kaksi voimakasta matalapainetta, jotka tuovat rankkoja sateita ja myrskytuulia. Ilmatieteen laitoksen varoituskartat (siirryt toiseen palveluun) hehkuvat keltaista ja oranssia ja varoitusten joukossa on mainintoja myös korkeasta meriveden pinnasta, korkeista aalloista ja tulvista.

Kommentaarid
(Külastatud 212 korda, 1 külastust täna)