Soomes elavad hiinlased ostavad poodidest kokku näomaske ja saadavad need Hiinasse

Soomes elavad hiinlased on hakanud saatma Hiinasse näomaske ja desinfitseerimisvahendeid. Need vahendid saadetakse haiglatesse, vanadekodudesse ja teistele abivajajatele.

Asju ei saa aga niisama posti panna, vaid kõigepealt tuleb Hiina ametivõimudelt taotleda kolm luba. Hiinas on praegu väga tugev tollikontroll. Kui paberid pole korras, siis võib Hiina toll kauba konfiskeerida, vahendab Helsingin Sanomat.

Helsingis asuvas K-rauta poes on märgatud, et hiinlased ostavad suures koguses kokku näomaske, korraga tuhande kaupa. Sama juhtus 2000ndate aastate algul, mil Hiinas möllas SARS-i epideemia. Maskid saavad poodidest otsa, mistõttu tuleb neid juurde tellida. SARS-i ajal osteti samuti maske, aga mitte nii suurtes kogustes.

Selline maskide kokkuostmine toimub üle terve maailma ja see sai alguse Itaalias elavatest hiinlastest. Wechati suhtlusteenuse kaudu jagatakse infot, kelle kätte saab raha anda ja kuidas asjad edasi toimetada.

Soome apteekidest on juba kokku ostetud kõik näomaskid, mis sinna on ladudest toodud. Apteegid tellivad pidevalt näomaske juurde. Apteekides käivad neid kokku ostmas põhiliselt hiinlased, kes saadavad maskid Hiinasse. Lisaks kohalikele elanikele ostavad maske kokku ka Hiina turistid. Maskide kõrval on apteekidest ära ostetud käte desinfitseerimisvahendid. Probleeme varustamisega on tekkinud hulgifirmadel ja tootjatel.

Hiina ametivõimud on avanud välismaalt tulevatele abisaadetistele nö rohelise koridori, et abi kiiresti kohale jõuaks. Hiina on valmis ka ametlikult Soomest näomaske ostma ja vaja oleks korraga pool miljonit. Nii palju aga Soomest pole võimalik saada.

Suomen kiinalaiset tyhjentävät kauppoja hengityssuojaimista ja lähettävät tuotteet vantaalaisesta varastosta Kiinaan

Vantaalaisen Jenni Chen-Yen auton takakontissa on päällimmäisenä satoja hengityssuojaimia. Perillä Koivuhaan Kellokukantiellä hän ei silti ota Tokmannin muovikasseja mukaansa harmaaseen teollisuushalliin. Tavaraerä on vielä liian pieni lähetettäväksi Kiinaan. Suomessa asuvat kiinalaiset ovat ryhtyneet järjestelmällisesti toimittamaan Kiinaan hygienia- ja desinfiointituotteita. Ne ovat matkalla koronaviruksen takia ahdingossa oleviin sairaaloihin, vanhusten palvelutaloihin sekä muille tarvitsijoille.

Kommentaarid
(Külastatud 400 korda, 1 külastust täna)