Soome programmeerija tuli Räniorust tagasi ja räägib, et Soomes saab mitu korda väiksema raha eest palju rohkem

Soome programmeerija teenis Soomes 75 000 eurot aastas, USA-s kerkis sissetulek 200 000 peale. Ometi tuli mees perega Soome tagasi ja ei kahetse. Soomes saab mitu korda väiksema raha eest palju rohkem.

Programmeerija räägib, et USA-s ei piisanud 200 000 eurost selleks, et Soome stiilis elatustaset hoida. Soomes on palju väiksema palgaga elu palju parem. Kalifornias ei jätku raha eriti millegi jaoks, vahendab Iltalehti.

Suurest palgast ei jätkunud selleks, et soetada kodu või koguda laste ülikooliõpingute jaoks. Kõik kulub ära, sest hinnad on väga kõrged. Ainult bensiin ja mõttetu rämps on USA-s odavamad. Muidu on Kalifornias kõik 2-3 korda kallim kui Soomes. Tulumaksuprotsent on Kalifornias sama mis Soomes. Vahe on selles, et Kalifornias ei saa selle eest eriti midagi.

Laste kool Räniorus on mõõduka hinnaga, aga sellele lisaks tuleb teha vabatahtlikku tööd ning teha annetusi. Lapsi tuleb vedada autoga nii kooli kui ringidesse ja sealt ära tuua. Arstiabi pole USA-s parem kui Soomes, ainult kallim. Kui jääd töötuks, kaob õigus arstiabile.

Soome perel oli elamisluba ning ka naine sai käia tööl. See aga osutus väga raskeks. Pere oli täielikult sõltuv mehest ja tema tööst. Töökoha leidmisega pole probleeme, aga kui pereisaga peaks midagi juhtuma, on pere suures hädas.

Avalike teenuste nagu ujulatega on Ameerikas kehvasti. Mõned korrad nädalas saab ujuda, aga ainult täiskasvanud. Isegi eraspordisaali ei tohi lapsi laasa võtta.

Mõnetunnise autosõidu kaugusel San Franciscost asub Tahoe mäesuusakeskus. Aga sinna saamisega on tõeline tegu, kuna autosõit on ohtlik. USA-s pole autodel korralikke rehve ja juhtidel puudub libedaga sõidu kogemus. Teedel on palju libedusega vänderdavaid autosid. Kalifornias saab juhiload kätte ilma autokoolis käimata, mistõttu teedel on igasuguseid juhte. Oht hukkuda autoõnnetuses on kolm korda suurem kui Soomes.

Kokkuvõttes tundub Soome tagasitulija jaoks kui paradiis. Ta võiks raamatu kirjutada sellest, kuidas asjad on palju halvemad Ühendriikides.

Suomalaiskoodarille ei riittänyt 200 000 euron vuosipalkka Piilaaksossa – tämän takia hän palaa takaisin kotimaahan

Piilaaksossa ei ole edes kunnollisia julkisia uimahalleja, suomalainen paluumuuttaja toteaa. – Suomessa palkkani oli 75 000 euroa vuodessa, mikä on normaali ja hyvä koodarin palkka. Piilaaksossa se nousi 200 000 euroon. Se ei perheelliselle riittänyt Suomea vastaavan elintason ylläpitämiseen, monta vuotta Yhdysvalloissa työskennellyt teknologia-alan ammattilainen kertoo. Hän haluaa puhua nimettömänä perhetilanteensa vuoksi.

Kommentaarid
(Külastatud 1,119 korda, 1 külastust täna)