Soome õpetajad käivad õpilaste agressiivsuse tõttu massiliselt enesekaitse kursustel

Soome õpetajad on hakanud käima seoses õpilaste hulgas vohava agressiivsusega üha enam enesekaitse kursustel. Uuringute järgi puutub oma töös vägivallaga kokku iga kümnes õpetaja.

Viimase kahe aasta jooksul on kasvanud õpetajate haiguspuhkuste hulk seoses õpilaste suurema agressiivsusega. Mõned haiguspuhkused on kestnud mitu kuud, vahendab Yle.

Lasteaedades on vägivalla juhtumeid registreeritud aasta jooksul 400 ja põhikoolis 650. Veel 2017. aastal jäi õpilaste agressiivsuse tõttu haiguspuhkusele 5 protsenti õpetajatest, 2019. aastal oli vastav protsent juba 9. Vägivalla põhjustajad on lapsed ja õpilased.

Vägivalla olukorrad tekivad siis, kui marru läinud last on vaja rahustada ning lapse enda ja teiste laste eest kaitsta. Tavaliselt osaleb lapse kinnihoidmises mitu inimest, lisaks õpetajale veel lasteaia juhataja või kooli direktor. Möödunud, 2019. aastal tõid 100-150 sellist juhtumit kaasa 1-2 kuu pikkuse haiguspuhkuse. Pikad haiguspuhkused on põhiliselt põhikoolis, kuna seal on õpilased füüsiliselt tugevamad ja suudavad õpetajaid rohkem vigastada.

Laste agressiivsus on kasvanud arvatavalt seoses narkootikumide laiema levikuga. Probleeme võivad põhjustada ka ühendklassid koolides, kus pole eriklasse. Erivajadustega õpilaste sulandamine tavaklassi või tuua kaasa õpilaste agressiivseid rünnakuid.

Vägivald pole koolides igapäevane, seetõttu tuleb see enamasti üllatusena. Tavaliselt laheneb olukord, kui õpilasega rääkida. Õpetajal ja direkotoril on õigus vägivaldne õpilane klassist välja juhtida, nii et see on kõigile osapooltele turvaline. Kuigi vägivald on koolides üha enam levinud, siis on õpetajate enesekaitse-alane ettevalmistus veel vähene. Kolm neljast õpetajast leiavad, et ettevalmistus aitaks paremini olukordi lahendada.

Yhä useampi opettaja käy itsepuolustuskurssin raivokkaiden oppilaiden takia: “Täytyy pitää mielessä lakipykälät, mitä saa tehdä”

Joka kymmenes opettaja kohtaa väkivaltaa työssään. Yli sata opettajaa oli viime vuonna väkivallan takia pitkällä sairauslomalla. Opettajat ovat alkaneet käydä itsepuolustuskursseilla yhä useammin. Tämän on huomannut Poliisihallituksen hyväksymä voimankäytönkouluttaja Janne Ahonen. – Muutamat isommat väkivallanteot ja viikoittaiset oppilaiden häiriökäyttäytymiset oppilaitoksissa eri puolilla Suomea ovat saaneet aikaan sen, että oppilaitokset ovat alkaneet kouluttaa opettajille ja koulunkäynninohjaajille huomattavasti aikaisempaa enemmän itsepuolustus- ja uhkatilannekoulutuksia, Ahonen kertoo.

Kommentaarid
(Külastatud 944 korda, 1 külastust täna)