Soome abielupaari Hispaania koju asusid elama võõrad inimesed ja midagi teha ka ei saa

Niipea, kui Soome abielupaar pani oma ridamaja boksi Hispaania lõunaosas Torreviejas müüki, võeti see üle.

Soomlased Riina ja Leo (nimed muudetud) said telefonikõne 2019. aasta juunikuus. Nende naabrid Torreviejas küsisid, kas nad on oma kodu välja üürinud. Naabrid olid näinud maja ümber tundmatuid inimesi. Varsti sai selgeks, et 104-ruutmeetrine ridamaja boks oli hõivatud. Kohale kutsuti politsei, kes läks aga minema, kui ukse avanud mees nad minema saatis, vahendab Ilta-Sanomat.

Ukse avanud mees rääkis, et see on nende kodu. Hispaanias on kuuldavasti seadus, et koju ei saa siseneda ilma kohtu loata. Leo tunnistab, et tal on Hispaaniast nii villand, kuna päike paistab nii kõrgelt, et sinna ei saa enam minna.

Riina ja Leo on 80ndates eluaastates endised ettevõtjad Lõuna-Soomest. Nad ostsid omale kodu Hispaanias 1990. aastal. Viimati käisid nad seal 2019. aasta maikuus. Siis sättisid nad maja müügiks valmis. Niipea aga, kui väravale pandi silt se vende (müüa) ja omanikud naasesid Soome, niipea hõivati maja. Juba 15. juunil tuli teade, et maja on hõivatud. Varsti pärast seda anti teada, et maja ümbert on maha saetud küpressid.

Pärast seda rääkisid naabrid, et hõivajad olid klaasveranda ette tõmmanud tekid. Maja siseuksele oli pandud ette kolm lukku pärast hiljutist murdvargust. Need lukud olid kõik kardinate taga ära lõhutud.

Hispaania politseile on tehtud hõivamise kohta kuriteoteade, aga seal on tegemist ainult kerge rikkumisega. Hispaanias on selline hõivamine küllalt tavaline. Kui kodu jääb tühjaks, siis oht kasvab.

Hõivajaid on raske välja saada. Politsei peab sisuliselt olema kohal, kui hõivamine toimub. Kui inimesed juba sisse pääsevad, on politsei võimetu. Hõivamise eest aitavad head lukud ja see, et elamist kasutatakse.

Soomlased palkasid Hispaanias asjaga tegelema algul ühe ja siis teise advokaadi. Soomlased pidid tõendama, et kodu on nende oma. Nad kogusid kokku kõik paberid ja saatsid need Hispaaniasse. Asi pidi olema kohtus arustusel sügisel, aga siis haigestus soomlaste esindaja. Uus kuupäev pandi novembrikuusse, aga siis haigestus vastaspoole esindaja.

Nüüd ei teagi soomlased, mida teha, kuni pääsevad ise Hispaaniasse. Nende advokaat pole võtnud ühendust pärast seda, kui sai kätte ettemaksu. Olukorda raskendab see, et soomlased ei oska hispaania keelt. Neid aitab tõlkimisel üks soome-mehhiko abielupaar, kes veedab talved Torreviejas.

Hispaania ametnike inglise keel on väga kehv. Lisaks kõigele on soomlased pidanud maksma võõraste hõivajate elektri- ja veearveid. Kohalikud on andnud nõu, et kui arved jäävad maksmata, siis saavad hõivad loa kättemaksuks kodu segi paisata.

Veearved on aga üsna suured, kuna hõivajad on viinud maja katuseterrassile laste kummist basseini. Soomlased on olnud kontaktis Soome saatkonnaga, aga ka sealt pole saanud abi. Isegi välisminister Pekka Haavistole on kirjutatud. Järgmine samm on ise kohale minna. Olukord on keeruline, sest hõivatud elamist müüa ei saa. Välismaale reisimine poole aga 80ndates inimestele lihtne terviseprobleemide tõttu. Nüüd loodetakse selle peale, et kohus teeb otsuse, et maja on nende oma. Loodetavasti viskab siis politsei hõivajad välja.

Suomalaispariskunta kuuli, että heidän omistamassaan Espanjan-kodissa asuukin nyt joku muu – vieraiden laskuja he maksavat yhä: Poliisi on voimaton

Kun pariskunta laittoi rivitaloasuntonsa myyntiin Espanjan Torreviejassa, valtaajat iskivät. Riina ja Leo saivat kesäkuussa 2019 puhelinsoiton Espanjasta. Pariskunnan naapurit Torreviejasta Kaakkois-Espanjasta kysyivät, olivatko he vuokranneet loma-asuntonsa. Naapurit olivat nähneet asunnon ympärillä tuntemattomia. Pian kävi ilmi, että 108 neliön rivitaloasunto oli vallattu. Paikalle kutsuttiin poliisit, jotka lähtivät pois, kun asunnon oven avannut mies hääti heidät tiehensä.

Kommentaarid
(Külastatud 4,895 korda, 1 külastust täna)