Rootsi prokuratuur: endise peaministri Olof Palme mõrv on peale 34 aastat ilmselt lahendatud

Rootsi prokurör Krister Petersson kinnitas, et Rootsi telekanalile SVT, et ta teab, kes mõrvas Rootsi peaministri Olof Palme aastal 1986. Süüdistus esitatakse suve jooksul.

Prokurör ütles, et ilmselt suudab ta tõestada, mis juhtus ja kes on süüdi. Petersson on tegelenud Palme mõrvaga alates 2017. aastast. Tema väitel on tulnud välja palju uusi tõendeid.

Samas on võimalik, et süüdistust ei esitata ja avalikustatakse ainult uurimise tulemused. See on tõenäoline siis, kui arvatav mõrvar on juba surnud. Sellisel juhul 34 aastat kestnud uurimine lõpetatakse.

Ajelehe Expresseni andmetel on kahtlusalune mõrvar Stig Engström, keda tuntakse nimega Skandiamannen. Ta oli esimesena sündmuskohal ja enda väitel üritas abistada Palmet, keda oli tulistatud. Engström kuulati mitmel korral üle kui tunnistaja, aga ta polnud kahtlusalune. Ta suri 2000. aastal.

Olof Palme mõrvati reedel, 28. veebruaril 1986. aastal kell 23.21 Stockholmi kesklinnas Sveavägeni ja Tunnelgatan ristmikul. Ta tuli kinost koos abikaasa Lisbethiga. Neil polnud kaasas turvamehi. Esimene kuul tabas Palmet selga ja ta sai raskelt vigastada. Järgmine kuul tabas tema abikaasat. Lisbeth Palme vigastused polnud rasked.

Peaminister viidi kiiresti haiglasse, aga ta tunnistati seal surnuks. Tulistaja jooksis sündmuskohalt minema mööda Sveavägenit. Varsti pärast juhtunut peeti kinni Stockholmi pisikurjategija Christer Pettersson. Palme naine oli veendunud, et just tema oli süüdi. Kohus mõistis 1988. aastal Petterssoni eluks ajaks vangi. Ringkonnakohus aga vabastas mehe aasta pärast tõendite puudumise tõttu. Pettersson suri 2004. aastal.

Rootsi ajaloo kõige kallima kriminaaluurimise käigus pole õnnestunud seni tuvastada mõrva toimepanijat ega motiivi. Teooriaid ja kahtlusaluseid on olnud mitmeid.

Palmeåklagaren: Mordet närmare en lösning – kan väcka åtal inom fem månader

Någon kommer att åtalas för Palmemordet innan sommaren eller så läggs utredningen ned. Det uppger Palmeåklagaren Krister Petersson för SVT:s Veckans brott. – Jag är positiv till att kunna presentera vad som hänt kring mordet och vem som är ansvarig för det.

 

Kommentaarid
(Külastatud 379 korda, 1 külastust täna)