KUUM: Soomes tahetakse kehtestada riigist lahkumise maks

Soomes tahetakse kehtestada riigist lahkumise maks neile, kes on Soomes vara soetanud ja pärast seda lahkuvad elama välismaale.

Maksuga tahetakse välistada võimalus, et need, kes on Soomes elades ja töötades omale vara soetanud, lähevad pärast seda elama mõnda väiksema maksukoormusega riiki ja väldivad Soomes maksude maksmist, vahendab Iltalehti.

Maksu ei maksta lahkumise ajal, vaid siis, kui vara müüakse, pärandatakse või kingitakse. Soome rahandusministeeriumi hinnangul on sellise seaduse rakendamine Soomes võimalik, aga seda veel ette ei valmistata.

Maalt lahkumise maksu kehtestamine lepiti kokku 2019. aasta koalitsiooniläbirääkimistel. Maksu pooldavad sotsid, rohelised ja vasakpoolsed, selle vastu on valitsuses keskerakond. Keskerakonna juht, rahandusminister Katri Kulmuni märkis, et tema selle maksu kehtestamisele kaasa ei aita. Kulmuni väitel piirdus kokku lepitu sellega, et maksu kehtestamist analüüsiti ja esitati vastav aruanne.

“Omituinen signaali veronmaksajille, jos hallitus ei puutu verovälttelyyn” – Näin asiantuntijat kommentoivat Katri Kulmunin tyrmäämää maastapoistumisveroa

Vuoden 2019 hallitusneuvotteluissa sovittiin, että hallitus selvityttää, voitaisiinko Suomessakin ottaa käyttöön arvonnousuvero. Myös maastapoistumisverona tunnetussa uudessa veromuodossa olisi kyse siitä, että Suomessa kertyneestä omaisuudesta maksettaisiin verot Suomen verottajalle, eikä veroa voisi välttää muuttaessaan johonkin kevyemmän verotuksen maahan. Veroa ei maksettaisi muuttohetkellä, vaan silloin kun omaisuus myydään, annetaan perinnöksi tai lahjoitetaan.

Kommentaarid
(Külastatud 3,224 korda, 1 külastust täna)