Küsimus Soomes: kui vana lapse võib jätta üksi koju ja kui kauaks?

Soomes pole seadust selle kohta, mis olukorras ja kui väiksed lapsed tohivad olla üksi kodus ilma vanemateta. Erinevalt mitmetest teistest riikidest ei reguleerita Soomes seadusega ka lapse koju jätmise vanust.

Mitmetes Euroopa riikides on aga paika pandud piirid, millest tuleb juhinduda. Tagajärjed võivad olla karmid, kui reegleid rikutakse, vahendab MTV.

Soome lastekaitse keskliidu programmijuht Miia Pitkänen peab aga Soome mudelit õigemaks, kuna konkreetsete piiride seadmine näiteks üksi kojujäämisel on keeruline. Lapsed on teineteisest väga erinevad. Näiteks võib mõni 7-aastane üksi hästi hakkama saada, samas kui teine 12-aastane mitte.

On täiesti selge, et imikueas last ei tohi üksi jätta. Imik peab olema alati vanemate hoole all. Pitkänen lisab, et lapsi kaitseb igas olukorras lastekaitseseadus. Seadus näeb ette, et lapse olukord peab olema turvaline ning last tuleb vajadusel valvata.

Soomes julgustatakse lapsi üha enam saavutama, aga Pitkäneni väitel on mõttekoht, kas laste varajane iseseisvumine on hea asi. Soomes oodatakse juba väikestelt lastelt suuri asju ja paljud lapsed peavad kooli ise minema. Lastelt eeldatakse, et nad peavad ise kooli minema ja peale kooli kodus olema. Pitkänen juhib samas tähelepanu, et iga laps on erinev ja võimekus on samuti erinev.

Kommentaarid
(Külastatud 1,777 korda, 1 külastust täna)