Kummaline juhtum Soomes: pangakaardilt läks raha maha veel peale kaardi sulgemist

Sotsiaalmeedias on kirjeldatud kummalist juhtumit Soomes, kus Nordea panga kliendi kadunud pangakaardilt läks raha maha veel peale kaardi sulgemist.

Panga klient kaotas oma rahakoti koos pangakaardiga eelmisel nädalal. Rahakotis oli Nordea krediit-deebetkaart koos viipemakse võimalusega, vahendab Iltalehti.

Klient andis teada, et sulges kaardi mobiilipanga kaudu. Nodea Wallet rakendus aga andis mõne tunni pärast teada kaardiga tehtud viipemaksest. Klient arvas, et ta oli sulgenud vaid krediidi võimaluse, ta helistas panka ja lasi sulgeda kogu kaardi.

Klient avastas endale üllatuseks, et maksed jätkusid veel järgmisel päeval ja tal läks arvelt muudkui raha maha. Klient helistas pangka ja sealt kinnitati, et süsteemis on viivitus ja klient ei pea viipemakse ostude pärast muretsema. Igaks juhuks kandis klient raha arvelt ära.

Kontole tuli aga pärast seda veel palgaraha ja viipemaksed jätkusid. Klient oli juba täiesti endast väljas ja ei teadnud, mida teha.

Nordea pangast konkreetset juhtumit ei kommenteeritud, lähtuvalt pangasaladusest, aga üldisemalt selgitati, et kaardi saab sulgeda nii mobiilipangas kui panka helistamisega. Kui klient on panka teatanud ja kaardi sulgenud, siis ta enam peale seda tehtud ostude eest ei vastuta. Pank hüvitab sellisel juhul tekkinud kahju.

Pangast märgiti, et viipemakseid võib teatud juhtudel teha ka pärast kaardi sulgemist, kuna makseterminalid pole alati pangaga ühenduses. Kaardi omanik aga ei vastuta enam nende tehingute eest.

Vahel küsitakse viipemaksete puhul ka pin-koodi, aga seda tehakse pisteliselt ja mitte iga kord. Muidu on aga viipemaksed samamoodi turvatud nagu tavalised kaardimaksed. Kaartide viipemaksete võimalust eraldi maha võtta ei saa. Pank aga jälgib olukorda. Praegu on viipemakse võimalus kohe kaasas kõigil uutel Nordea krediit- ja deebetkaartidel. Pank soosib viipemakseid nende kiiruse, lihtsuse ja turvalisuse tõttu.

Karu tarina leviää somessa: Lompakko katosi, mutta lähimaksut vain jatkuivat suljetulla kortilla – Näin Nordea kommentoi

Nordean mukaan lähimaksua ei voi kytkeä korteista pois. Verkkopalvelu Redditissä leviää suomalaiskäyttäjän anonyymi kertomus kadonneesta lompakosta ja maksukortista. Kertomusta ei ole voitu varmistaa. Käyttäjä kertoo kadottaneensa lompakkonsa viime viikolla. Mukana meni Nordean credit- ja debit-ominaisuuksilla varustettu kortti lähimaksulla. Käyttäjä kertoo sulkeneensa kortin mobiiliapplikaatiossa. Kuitenkin Nordean Wallet -sovellus ilmoitti pari tuntia myöhemmin, että kortilla on tehty lähimaksu.

Kommentaarid
(Külastatud 2,408 korda, 1 külastust täna)