Kolm põhjust, miks Soomes ei saa töötutega täita vabu ametikohti – selliseid töötajaid vajatakse praegu välismaalt

Soome töö- ja majandusministeerium meelitab eri projektide kaudu välismaalt inimesi Soome tööle. Soomes on praegu suur puudus teatud spetsialistidest.

Valdav osa Soome tööle tulijatest on 18-34-aastased ja mehed. Soome vajab aastaks 2023 välismaalt 25 000-32 000 uut töötajat. Tööjõudu vajatakse tööstuses, ehituses ja teeninduses, aga ka mujal. Töötajaid meelitatakse juba väljastpoolt Euroopa Liitu, sest Euroopa Liidust kõiki ei leita. Probleem on selles, et kõik Euroopa maad võistlevad samade töötajate pärast, vahendab Iltalehti.

Näiteks 2018. aastal oli Soomes kõige suurem nõudnud nende ametite järele: müüjad, veoautojuhid, lasteaiaõpetajad, kokad, kontorikoristajad, müügiesindajad, lapsehoidjad ja programmeerijad.

Soomes on praegu ligi 160 000 töötut tööotsijat. Paljud imestavad, kuidas neid ei saa tööle, kui vabu kohti on nii palju. Sel on kolm põhjust. Esiteks geograafia: töökohad on ühes, töötud elavad teises kohas. Suurim nõudlus on Helsingis ja selle ümbruses, aga seal on elamine väga kallis. Paljudel pole võimalik seetõttu Helsingisse elama kolida.

Teine põhjus on oskused, kus töötutel tööotsijatel pole neid oskusi või eeldusi, mille järele on nõudlus. Kolmas põhjus on motiveeritus, kus teatud töö vastuvõtmine pole tööotsijale majanduslikult kasulik.

Kolme syytä siihen, miksi Suomen työttömillä ei saada täytettyä avoimia paikkoja – tällaisia tekijöitä Suomeen nyt halutaan ulkomailta

Sanna Marinin (sd) hallitus kokoontui keskiviikkona iltakouluun keskustelemaan työllisyystoimistaan ja niiden edistymisestä. Työministeri Tuula Haatainen (sd) nosti esille hallituksen uusista työllisyyskeinoista työperäisen maahanmuuton edistämisen. – Tästä on tullut viestiä yrityksistä hyvin laajasti eri puolilta Suomea, että osaavan työvoiman saanti on vaikeutunut. Me emme löydä enää riittävästi osaajia täältä Suomesta.

Kommentaarid
(Külastatud 658 korda, 1 külastust täna)