Kas teadsid? American Dream on kõige tõenäolisem … Soomes

Eestis naerdi Soome kassapidajast tõusnud peaministri üle, aga maailmas peetakse seda suureks tunnustuseks. See on nn American Dream, kus inimesel on võimalik ühiskonnas tõusta, saada piltlikult öeldes ajalehepoisist miljonäriks.

Nii imelik kui see ka pole, aga American Dreeam on kõige tõenäolisem just Soomes ja teistes Põhjamaades, mitte aga Ameerikas. American Dream on usk, et keegi saab olla edukas vaatamata oma päritolule. Sotsiaalne mobiilsus on maailmas esikohal Põhjamaades, Soome on maailmas 3. kohal, USA ise aga pole isegi esikümnes, vaid alles 27. kohal. Võrdluseks, Eesti on 23. kohal.

See tähendab, et Põhjamaades võib vaesest perest pärit inimene teenida keskmist palka 2-3 põlvkonna pärast, USA-s võtab see aega 5 põlvkonda. Kui 1 inimene peres ei tööta, siis on USA-s garanteeritud 20 protsenti keskmisest palgast, Soomes aga 49 protsenti.

USA-s on üks suurem madalapalgaliste osakaal OECD-s: tervelt 25 protsenti. Soomes on see vaid 7 protsenti. Sotsiaalne mobiilsus on oluline terve ühiskonna, mitte ainult madalapalgaliste jaoks. Majandusteadlased on välja selgitanud, et kui inimene tunneb, et palgad ja võimalused on jaotunud ebaõiglaselt, siis nad irduvad sotsiaalsest ja majanduslikust elust. See toob ühiskonnas kaasa polariseerumise ja sotsiaalse sidususe kadumise.

Kuidas siis on Põhjamaad nii edukad sotsiaalse mobiilsuse poolest? Haridus on tipptasemel ja tasuta kõigi jaoks. Tervishoid on samuti tasuta. Sotsiaalsed garantiid aitavad inimesi raskel ajal. Sooline ebavõrdsus on üks väiksemaid maailmas.

Kommentaarid
(Külastatud 221 korda, 1 külastust täna)