Hiina teadlased: koroonaviirus pärineb „võibolla” Wuhani laborist

Hiina teadlased on teinud kindlaks, et koroonaviirus võis pärineda Wuhanis asuvast riiklikust laborist, mis asub vaid mõnesaja meetri kaugusel kurikuulsast kalaturust.

Lõuna Hiina ülikooli uuring toob välja, et kole viirus võis valla pääseda Wuhanis asuvast riiklikust haiguskontrolli keskusest. Nimelt hoiti keskuse laboris 605 nahkhiirt, kellelt teatakse pärinevat seda tüüpi viirused. Selliseid nahkhiiri teadaolevalt kusagil mujal Wuhanis ei olnud, isegi mitte turu peal, vahendab Daily Mail.

Uuringus on märgitud, et üks nahkhiir oli rünnanud üht labori töötajat ja töötaja käsi oli olnud verine. Praegune uus koroonaviirus on kuni 96 protsendi ulatuses identne nendel nahkhiirtel esineva viirusega, keda laboris uuriti. Looduses elavad sellised nahkhiired laborist ligi 1000 kilomeetri kaugusel, mistõttu nende sattumine turule või mujale linna oleks olnud vähetõenäoline.

Lisaks tehti kindlaks, et Wuhanis ei sööda nahkhiiri. Samal ajal tehti riiklius laboris katseid sadade selliste nahkhiirtega. Üks labori töötaja oli end kaheks nädalaks pannud karantiini, kui nahkhiire veri sattus tema käele. Mees oli karantiinis ka pärast seda, kui nahkhiir tema peale urineeris.

Labori töötaja märkis, et leidis nahkhiirelt elusa kirbu – parasiidid võivad samuti haigusi edasi kanda loomadelt inimesele. Riiklik labor asub Wuhani keskhaigla läheduses, selle haigla arstid olid ühed esimestest, kes uue ohtliku viirusega nakatusid. Teadlaste väitel on võimalik, et viirus pääses valla laborist ning nakatusid seal lähedal olnud inimesed.

Lisaks haiguskontrolli keskuse laborile võis viirus Wuhanis valla pääseda ka viroloogia instituudi laborist, kus teadaolevalt tegeleti bioloogilise relva loomisega ja mis asub kalaturust paarikümne kilomeetri kaugusel. Ka selles laboris olid SARS-i viiruse uurimisel katseloomadeks nahkhiired. Spekuleeritakse, et mõni SARS-iga seotud viirus võis laborist valla pääseda. Teadlased on aga üha enam veendunud, et viirus pärineb mõnest Wuhani laborist.

Did coronavirus originate in Chinese government laboratory?

Beijing-sponsored South China University of Technology concludes that ‘the killer coronavirus probably originated from a laboratory in Wuhan’ It points to research on bats and respiratory diseases carried by the animals at the Wuhan Center for Disease Control and the Wuhan Institute of Virology WCDC is just 300 yards from the seafood market and is adjacent to the hospital Chinese scientists believe the deadly coronavirus may have started life in a research facility just 300 yards from the Wuhan fish market.

Kommentaarid
(Külastatud 2,644 korda, 1 külastust täna)