Hiina arst hoiatab ülejäänud maailma: Teil seisab see kõik veel ees

Hiinas Wuhanis koroonaviiruse epitsentris kuu aega töötanud arst dr Xie Jiang tunnistab intervjuus Briti telekanalile BBC, et Wuhanis on hullem möödas, aga kõigil teistel seisab see kõik alles ees. Seda haigust ei tohi alahinnata, ja pidage vastu, soovitas dr Xie.

Anzheni haiglas töötav Dr Xie räägib, et saabus Wuhani kuu aega tagasi. Ta meenutab, et patsiendid voolasid haiglatesse nagu suur hoovus. Haiglates polnud patsientide jaoks piisavalt voodeid. Praegu on olukord paranenud. Dr Xie lisas, et mitte ühelgi haiglal mitte kusagil maailmas pole võimalusi sellise haigusega toimetulekuks. Nüüd on Wuhani haiglatel palju rohkem vajalikke seadmeid nagu Ecmo (elushoidmise seadmed) ja hingamisaparaadid.

Dr Xie räägib, et tema pole rahul suure suremusega. Ta leiab, et suremus on jätkuvalt liiga kõrge. Raskete juhtumite puhul on suremus suurem kui SARS-i puhul (SARS-il oli ligi 10 protsenti). Arsti väitel tuleks tegeleda just suremusega. Psühholoogiliselt on arstide jaoks raske see, kui kolleegid kõrval surevad. Vilepuhujast arsti Li Wenliangi surm oli suur löök kõigi meedikute jaoks. Tema hoiatas esimesena, et midagi SARSi-laadset on tulemas. Teda kuulati selle peale politseis üle, aga tal oli õigus.

Dr Xie lisas, et Hiina peaks sellest juhtumist õppima, et info avalikustamine on väga oluline. Samuti tuleb kiiresti tegutseda. Nii nagu pandi Wuhan kiiresti lukku. Kui seda oleks tehtud varem, oleks tulemus olnud parem. „Ma kaotasin ühe öö jooksul 5 patsienti,” räägib dr Xie, „kas te kujutate ette, 5 patsienti.”

„Ma hoiatan kogu ülejäänud maailma, olge selleks valmis. Ärge alahinnake seda haigust,” märgib dr Xie ja lisab, et Hiina ilmselt tuleb toime selle haigusega, aga teistel seisab see kõik alles ees.

Kommentaarid
(Külastatud 2,528 korda, 1 külastust täna)