Hea teada: koroonaviirus säästab lapsi – aga miks see nii on?

Kuigi lapsed on viirushaiguste riskigrupp, on laste hulgas Hiinas olnud väga vähe uue koroonaviiruse raskeid juhtumeid. Sama täheldati ka varasemate koroonaviiruste SARS-i ja MERS-i puhul.

Hiinas on juhtumeid, kus viirusse on surnud vanemad ning vanavanemad, aga laps on jäänud ellu, ja orvuks. Miks see nii on?

Praegustel andmetel on raskelt haigestunute vanus põhiliselt 49-56 eluaastat. Hong Kongi ülikooli viroloogia osakonna juhataja Dr. Malik Peiris, kes uue viiruse testi välja töötas märgib, et lapsed küll nakatuvad, aga põevad haiguse kergelt läbi. Lapsed ei paista seetõttu eriti välja, kuna nad põevad haigust kergemalt, vahendab New York Times.

Ühe juhtumi puhul haigestus Hiinas Wuhanis käies terve pere, kõik pere liikmed vanuses 36-66 eluaastat ja kõigil avaldusid rasked haigusnähud nagu palavik, haige kurk, kõhulahtisus ja kopsupõletik, aga sama pere 10-aastasel lapsel väliseid haigusnähtusid ei olnud. Poisil avastati uurimisel kopsus põletik, aga väliselt oli kõik korras.

Austraalia New South Wales’i ülikooli nakkushaiguste uurija Dr. Raina MacIntyre märgib, et lapsed põevadki koroonaviirust teistest kergemalt. Sama täheldati ka varasemate koroonaviiruste SARS-i ja MERS-i puhul. Lapsed nakatusid, aga põdesid väga kergelt. SARS-i puhul ei surnud ükski laps ning riskigrupis olid põhiliselt mehed vanuses 45 eluaastat ja üle selle.

SARS-i puhul tuvastati, et eriti kergelt põdesid alla 12-aastased lapsed. Üle 12-aastastel olid täiskasvanutega sarnased nähud. Sama on ka teiste viiruste, näiteks tuulerõugete puhul, mida lapsed põevad kergelt, aga mis täiskasvanutel võib lõppeda surmaga. Tavalise gripiga on sama lugu – haiglasse satub küll palju lapsi, aga väga vähesed neist surevad.

Täiskasvanuid ohustavad haigused rohkem, kuna neil on muid vaevusi nagu diabeet, kõrge vererõhk või südamehaigused, mis vähendavad vastupanuvõimet. Organismi enda võime haigustele vastu panna nõrgeneb aastatega, eriti aga pärast keskiga. Dr. MacIntyre sõnul juhtub midagi inimese organismis pärast 50. eluaastat. Pärast seda hakkab vastupanuvõime haigustele kiiresti vähenema.

Nüüd vaevab teadlasi küsimus, kas lapsed, kel haigusnähtusid ei esine, võivad haigust edasi kanda. On teada, et nii lapsed kui üldse noored inimesed on ühiskonnas kõige mobiilsemad. Noored, kes ei saa aru, et nad on haiged võivad haigust enda teadmata edasi kanda.

Why the New Coronavirus (Mostly) Spares Children

So far, very few young children seem to be falling ill. The pattern was seen in outbreaks of SARS and MERS, too. The new coronavirus has infected more than 24,000 people, and at least 490 have died. But relatively few children appear to have developed severe symptoms so far, according to the available data.

Kommentaarid
(Külastatud 700 korda, 1 külastust täna)