Hea teada: alates aprillikuust laieneb toidu päritolu avaldamise nõue Soomes ka leivatoodetele

Alates aprillikuust jõustub Euroopa Liidu direktiiv, millega kaasneb toidu päritolu avaldamise nõue,  Soomes laieneb sellega nõue näiteks leivatoodetele. Seni oli päritolu avaldamise nõue Soomes vaid liha- ja piimatoodetel.

See tähendab, et Poolas kasvatatud viljast tehtud leiba ei saa nimetada enam Soome leivaks. Direktiiv nõuab toote põhilise komponendi päritolu avaldamist, kui toote nimetus võib juhtida tarbija eksteele, vahendab Helsingin Sanomat.

Praegu leivatoodete tootjatel toote päritolu avaldamise kohustust ei ole. Toote põhiline komponent on see, mida tootes on üle poole või mida tarbija seostab toote nimega.

Soomes on liha- ja piimatoodete puhul päritolu avaldamine nõutav juba alates 2016. aastast. Soome taotles sellele nõudele Euroopa Liidust ajapikendust, kuna Euroopa direktiiv pole nii karm kui Soome seadus. Sarnaselt Soomele on praegu väga karm toidu päritolu avalikustamise nõue ka Prantsusmaal. Soome võitleb Euroopa Liidus selle eest, et toidu päritolu avalikustamise nõudeid karmistataks.

Ruoan alkuperän ilmoittaminen tiukentuu: esimerkiksi ruisleipää ei saa myydä enää suomalaisena, jos jauhot tulevat muualta

Leipää ei saa myydä “suomalaisena ruisleipänä”, jos jauho tulee Puolasta. Muun muassa tällainen kuluttajan johtaminen harhaan tulee kielletyksi, kun uusi EU-asetus astuu voimaan huhtikuun alussa. EU-asetus parantaa alkuperätiedon näkyvyyttä myös Suomessa, jossa tähän asti alkuperätiedon ilmoittamista on edellytetty vain liha- ja maitotuotteilta. Uusi EU-asetus koskee elintarvikkeen pääainesosan alkuperämaan ilmoittamista.

Kommentaarid
(Külastatud 151 korda, 1 külastust täna)