Eestist ja Lätist veebi kaudu Soome alkoholi müünud ettevõtja mõisteti kohtus õigeks

Eestist ja Lätis veebi kaudu Soome alkoholi müünud ettevõtja mõisteti kohtus õigeks. Selle peale kirjutas Soome pere- ja teenusteminister Krista Kiuru sotsiaalmeedias, et seaduste muutmist peaks arutama.

Prokuratuur süüdistas soomlasest ettevõtjat maksude pealt 1,65 miljoni euro võitmises, kui ta tõi Eestist ja Lätist aastatel 2014-2017 alkoholi kokku 135 000 liitrit, vahendab Yle.

Alkoholi müüdi Eestis registreeritud ettevõtte Creative Alpha Solutions kahe veebilehe kaudu. Kliendid tellisid Eestist ja Lätist Soome alkoholi, karastusjooke ja sigarette veebilehtede vironviina.com ja balticbrännvin.se kaudu.

Veebilehel sai ostja valida transpordiettevõtte, mille kohta prokuratuur leidis, et see firma osales alkoholi vahendamises. Prokuratuur nõudis soome mehele karistust maksupettuse ja alkoholikuriteo eest.

Kohus lahendas põhiliselt küsimust, kas Soomes saab viina koju tellida, kui müüja ise transpordiga ei tegele. Teine küsimus oli, kas müüja organiseeris ise transpordi või mitte.

Kohus leidis, et müüja müüs Tallinnast seaduslikult alkoholi, karastusjooke ja sigarette. Veebist ostetud tooted sai kätte kas Tallinna sadamast või viidi kaup Soome kullerfirma Matkahuolto kaudu kodusele aadressile. Kohtu hinnangul müüdi märkimisvääne osa kaubast Soome. Sellest andis tunnistust asjaolu, et veebikülg oli soomekeelne. Kui klient soovis transporti, pidi ta selle eest maksma eraldi kullerfirmale.

Kohtu hinnangul ei ole see transpordi korraldamine, kui müüja pakendab tooted ja kirjutab neile ostja aadressi. Koht hinnangul on määratlemata, mis on kaugmüük ja mis mitte. Samavõrd määratlemata on kaugmüügi maksustamine.

Soome valitsusel pole kavas esialgu seadusi kaugmüügi osas muuta, aga Soome pere- ja teenusteminister Krista Kiuru märkis sotsiaalmeedias, et seaduste muutmist peaks kaaluma.

Kommentaarid
(Külastatud 342 korda, 1 külastust täna)