Eesti tankiside tõttu on Soomes karmistatud korterite üürileandmise tingimusi

Eesti tankistide korraldatud pettuste tõttu on Soomes karmistatud korterite üürileandmise tingimusi. Näiteks antakse korteri võtmed kätte ainult üürnikule endale, mitte tema esindajale volikirja alusel.

Politsei andmetel on aga üürikorteritesse jätkuvalt sisse registreeritud sadu Eesti tankiste, kelle nimel pannakse toime pettusi, vahendab Yle.

Politsei andmetel on vähemalt osa petistest seotud Eesti organiseeritud kuritegevusega. Helsingi politseijaoskond hoiatas üürileandjaid selliste petiste eest 2018. aasta suvel.

Kurjategijad toimetavad Soome nn tankisid, kes muretsevad omale Soome isikukoodi, pangakontod ja veebipanga koodid ning annavad need edasi kurjategijatele. Pärast seda lahkuvad tankisid Soomest.

Politsei andmetel üüritakse tankistide nimel üüritud kortereid edasi ja kasutatakse kuritegelikul otstarbel, näiteks narkootikumide hoidmiseks. Kurjategijad on saanud korterite võtmed enda kätte, kuna tankisid on kirjutanud volikirjad.

Pettused on tulnud välja, kui üürileandjad on saanud info politseilt või on üürid jäetud maksmata ning üürnikuga pole saadud enam kontakti. Tankistidele välja üüritud Sato- ja Lumo-korterid asuvad põhiliselt Helsingi ümbruses. Ettevõtete andmetel on tingimuste karmistamine pettuste hulka vähendanud. Pärast 2018. aasta suve pole enam kuritarvitusi esinenud.

Politsei andmetel on tingimuste karmistamine vaid veidi olukorda parandanud, aga välja juurida pole kuritegevust veel õnnestunud. Kurjategijad on teinud rohkem investeeringuid, aga pole tegevust lõpetanud. Näiteks on üürniku eest makstud tagastisraha, et võtmeid kätte saada.

Politsei andmetel on korteritesse jätkuvalt registreeritud sadu variisikuid, kes edastavad registritele valeandmeid ja aitavad kaasa kuritegude toimepanemisele. Ühe juhtumi puhul avastas politsei, et ühte Kojamo (Lumo) korterisse oli sisse kirjutatud kolm isikut. Kellelgi neist polnud sõlmitud üürilepingut, vaid see oli tehtud interneti teel neljanda isiku poolt.

Valed andmed saab registrist lasta kustutada ainult kas korteri omanik või uus üürnik. Tavaliselt aga ei tunne üürnikud huvi, kes on korterisse veel sisse kirjutatud. Nii politsei, registrikeskused kui üürileandjad teavad, et korteritesse on sisse kirjutatud kuritegeliku taustaga isikuid, aga keegi midagi teha ei saa. On olnud juhtumeid, kus politsei läbiotsimiste tõttu on kannatanud täiesti süüta inimesed.

Üürifirmade info kohaselt pole juhtumid probleemsete üürnike naabritele tüli teinud, vähemalt pole sellest teada antud. Üürileandja jaoks on kõige raskem pettuse teel üüritud korteri uuesti välja üürimine. Üürileandja ei tohi niisama korterisse minna ja asju välja tõsta ning lukkusid vahetada. Mõnedesse korteritesse on ametivõimude abil sisse mindud, aga seal pole olnud mingeid üllatusi. Osa on olnud täiesti tühjad, teistes on olnud pappkastid. Mõnes korteris on olnud sees elanikud.

Korterid on olnud heas korras, ühest oli kaduma läinud saunakeris. Korteritega seoses pole üürileandjad suurt kahju kannatanud, peamiselt teeb muret korterite kuritegelikul otstarbel kasutamine. Seoses juhtumitega on üürileandjad muutnud tingimusi, näiteks nõutakse nüüd üürnikelt rohkem tagatisraha. Sato muidu tagatisraha ei nõua. Mõne korteri puhul on tagatis 250 eurot. Lumo korterite eest tagatisraha ei nõuta, kui leping tehakse internetis. Muudel juhtudel on tagatis 250 eurot.

Pärast pettusejuhtumeid on tingimusi karmistatud teatud juhtudel, näiteks kui üürniku kohta pole võimalik saada kogu vajalikku infot. Sato nõuab tagatist ka sis, kui üürnik on äsja tegevust alustanud ettevõte. Ettevõtetest üürnikega pole seni probleeme olnud, pettustega on seotud eraisikutest üürnikud. Kojamo tahab üürnikku enne üürileandmist näha ja pisteliselt käiakse kahtlasi üürnikke kontrollimas. Kui üür ei laeku õigeks ajaks, võetakse üürnikuga kohe ühendust.

Satol on ligi 26 000 ja Kojamol üle 35 000 üürikorteri mitmel pool Soomes.

Seuraus virolaismuulien asuntohuijauksista: isot vuokraajat kiristivät käytäntöjään – avain annetaan vain vuokralaiselle, valtakirja ei kelpaa

Poliisin mukaan vuokra-asunnoissa on silti kirjoilla satoja ulkomaalaisia bulvaaneja, joiden nimissä tehtaillaan rikoksia. Isot vuokranantajat ovat tiukentaneet käytäntöjään virolaisten ammattirikollisten toiminnan vuoksi. Saton ja Lumo-asuntoja vuokraavien on haettava asuntojensa avaimet itse ja todistettava henkilöllisyytensä. Yhtiöt eivät enää luovuta avaimia valtakirjan perusteella vuokralaisen edustajalle.

Kommentaarid
(Külastatud 1,535 korda, 1 külastust täna)