Avastati maailma odavaim unerohi, mis on sama hea kui melatoniin

Kallima inimese lõhn parandab une kvaliteeti. Kui magad oma armsama särgiga, aitab see paremini uinuda, selgus Brish Columbia ülikooli uuringust.

Need, kelle läheduses oli magama minnes kalli isiku järele lõhnav riideese, magasid teistest paremini. See näitab, et pelgalt kalli inimese lõhn parandab une kvaliteeti, märgib uuringut juhtinud psühholoog Marlise Hofer.

Uuringus osales 155 inimest. Neile pandi magama minnes pea alla kahte sorti T-särgid. Üks T-särk oli selline, mida selle inimese kallim oli kandnud 24 tundi ja teine oli selline, mida oli kandnud mõni võõras inimene või oli see puhtaks pestud.

Kallimad inimesed kandsid T-särke nii, et nendega koos ei kasutatud lõhna ega deodoranti. Nad vältisid higistamist, suitsetamist ja teatud toite, nii et särgil oli vaid nende endi lõhn.

Uuritavad magasid kaks järjestikust ööd koos oma kallima särgiga ja kaks ööd teistsuguse särgiga. Uuritavad võisid mõistatada, kelle särgiga nad magasid, aga seda neile ette ei öeldud. Uuritavate und mõõdeti spetsiaalse seadeldise abil. Lisaks küsiti une kvaliteedi kohta pärast magamist.

Mõõtmised näitasid, et koos kallima särgiga abil magati rahulikumalt. Teadlased põhjendavad seda asjaoluga, et armsama lõhn seostub turvatunde, rahu ja lõdvestumisega. Need tegurid mõjutavad une kvaliteeti.

Uuringut juhtinud Marlise Hoferi väitel mõjutab kallima lõhn und samapalju kui suukaudne unehormoon melatoniin. Samuti pole see vaid romantiline žest võtta matkale kaasa oma armsama T-särk. See võib tõepoolest parandada und võõras kohas.

Smelling your lover’s shirt could improve your sleep

Arts & Humanities The scent of a romantic partner can improve sleep, suggests new psychology research from the University of British Columbia. The researchers found that study participants who were exposed to their partner’s scent overnight experienced better sleep quality, even though their partner was not physically present.

Kommentaarid
(Külastatud 1,145 korda, 1 külastust täna)