Värske uuring: põlissoomlased püsivad kindlalt eesotsas, Marin pole sotside toetust tõstnud

Värske erakondade toetusuuring näitab, et põlissoomlased püsivad kindlalt pika edumaaga eesotsas ja peaministri vahetus pole sotside toetust tõstnud.

Helsingin Sanomate tellitud jaanuari toetusuuring näitab, et võrreldes detsembriga pole muutusi toimunud. Põlissoomlaste toetus püsib liidrina 22,8 protsendi juures, teise opositsioonierakonna koonderakonna toetus on 17,5 protsenti, sotside toetus 15,1 protsenti, roheliste toetus 12,8 protsenti, keskerakonna toetus 11,5 protsenti, vasakpartei toetus 8,2 protsenti ja rootsi erakonna toetus 4,3 protsenti.

Eelmine suurem muutus oli oktoobris, kus sotside toetus kukkus 17 protsendi pealt 15 protsendi peale ja põlissoomlaste toetus samaväärselt tõusis. Aasta tagasi oli olukord hoopis teistsugune: siis oli põlissoomlaste toetus 9,7 protsenti ja sotside toetus 20,9 protsenti. See näitab, et aastaga on Soome valija eelistustes toimunud oluline pööre.

Uuringu viis läbi uuringufirma Kantar TNS ja selle käigus küsitleti 2218 inimest perioodil 23.12–17.1.2019.  Tegemist on esimese küsitlusega, mille jooksul oli võimul uus, Sanna Marini juhitav valitsus. Marinile on palju tähelepanu pööratud välismaal, aga soomlasi jätab ta külmaks.

HS-gallup: Puolueiden kannatus on vakiintunut: Perussuomalaiset selvästi suurin, Marin-ilmiö ei ole nostanut Sdp:tä

Puolueiden kannatus näyttää vakiintuneen viime kevään jälkeen. Helsingin Sanomien teettämän uusimman tutkimuksen mukaan puolueiden suosioissa ei ole tapahtunut merkittäviä muutoksia sitten joulukuun. Edellisen kerran huomattava muutos oli lokakuussa julkaistussa tutkimuksessa, jossa Sdp:n eduskuntavaalikannatus putosi 17 prosentin tasolta noin 15 prosentin tasolle ja samalla perussuomalaisten lukuihin tuli yhtä suuri nousu.

Kommentaarid
(Külastatud 139 korda, 1 külastust täna)