Uuring: valdav enamus soomlastest korruptsiooni ei poolda

Valdav enamus soomlastest ei poolda korruptsiooni mingil juhul, selgus värskest küsitlusest. Ligi kaks kolmandikku soomlastest ei salli ei kodu- ega välismaal seda, et ametnikele antakse teenete eest raha, kingitusi või vastuteeneid.

Veidi enam kui neljandik soomlasi peab võimalikuks teatud vastuteenet, et saada omale soodne otsus. Viiendik on valmis kaaluma raha või kingituse pakkumist teatud olukorras, vahendab Yle.

Noored on Soomes altimad ametnikele raha pakkuma kui vanemad inimesed. Naised mõistavad ametnikele raha andmist rohkem hukka kui mehed. Kõrgharidusega inimestest kaaluks raha andmist teenete eest kuuendik, madalama haridusega inimestest neljandik.

Erakondade puhul on kõige leebemad raha andmise suhtes roheliste toetajad. Roheliste toetajatest neljandik leiab, et raha pakkumine on vahel vajalik, vastuteenet oleks valmis pakkuma kolmandik. Keskmisest enam on korruptsiooni vastu vasakpartei, keskerakonna ja koonderakonna valijad.

Uuringu viis läbi Kantar TNS kokku 1100 vastaja hulgas vanuses 18-79.

Selvä enemmistö suomalaisista ei hyväksy korruptiota – runsas neljännes hyväksyy

Naisista rahan tai lahjan tarjoamisen tuomitsee useampi kuin miehistä. Nuorilla on väljempi moraali kuin iäkkäillä. Selvä enemmistö suomalaista ei hyväksy korruptiota missään tilanteessa omalla kohdallaan. Asia käy ilmi tuoreesta kyselytutkimuksesta. Noin kaksi kolmasosaa suomalaisista ei hyväksy omalla kohdallaan kotimaassa tai ulkomailla sitä, että tarjoaisi virkamiehelle rahaa, lahjaa tai vastapalvelusta selviytyäkseen hankalasta tilanteesta.

Kommentaarid
(Külastatud 54 korda, 1 külastust täna)