Uuring: Soomet ootavad ees lumeta talved – majad lagunevad ja põllud ujutavad üle

Soomet ootavad lähiaastatel ees lumeta talved ja midagi head see ei tähenda, sest olemasolevad hooned pole loodud sellise kliima jaoks ning põllud ujutavad üle ja saagid hävivad.

Praegu ujutavad Soomes jõed üle nagu oleks kevad Pohjanmaal. Põllud on üle ujutatud ja taimed vee all. Musträstad laulavad Lõuna-Soomes, vahendab Iltalehti.

Käesolev talv on olnud harukordselt soe ja sademeterohke. Keskmine õhutemperatuur on olnud 5-6 kraadi tavapärasest kõrgem. Tulevikustsenaariumide järgi tuleb aga sellega kohaneda, sest see saabki olema Soome talv. Soome talvede keskmine õhutemperatuur võib käesoleva aastasaja lõpuks tõustagi 6 kraadi võrra. Maakera põhjapoolsed piirkonnad soojenevad muudest aladest kiiremini.

Värske uuringu kohaselt ei pea Soomes ehitatud hooned sellisele kliimale vastu. Pidev sadu ja tuul nõuavad hoonetelt suurt vastupidavust. Uuemad majad peavad vastu, aga vanemad mitte. Kahju teeb pidev niiskus. Hoonetesse pääseb niiskus sisse ja roostetab seal konstruktsioone.

Praegune talv ongi hea näide sellest, millised talved tulevikus Soomes olema hakkavad. Soome lõuna- ja keskosa on väga vähese lumega ning lund on korralikult vaid Lapimaal.

Harmittaako lumeton tammikuu? Parasta tottua, sillä Suomella on edessään mustien talvien tulevaisuus – eikä rakennuskantamme kestä sitä

Pellot ovat veden varassa ja kasvusto makaa tukehduksissa vesimassan alla. Joet tulvivat ympäri Suomea kuin olisi kevät Pohjanmaalla. Mustarastaat laulavat Etelä-Suomessa. Suomen kuluva talvi on ollut harvinaisen lämmin ja sateinen. Ilmatieteen laitoksen mittausten mukaan talvikauden keskilämpötila on ollut tähän mennessä laajalti 5-6 astetta lämpimämpi kuin tavanomaisena talvena.

Kommentaarid
(Külastatud 1,123 korda, 1 külastust täna)