Uued streigid mõjutavad ka argielu – Soome võib seisma jääda

Puidu- ja keemiatööstust puudutav kahdenädalane streik jaanuari lõpus mõjutab ka inimeste argielu. Majandusele on suurim löök puidutööstuse seiskumine, aga inimeste jaoks avaldavad mõju nii Neste kütusetehaste kui ravimifirmade töö peatumine.

Kui Porvoo ja Naantali tehastest enam kütust ei tule, siis annab see tunda nii tanklates, ühistranspordis kui lennuliikluses. Soome võib seisma jääda, vahendab Helsingin Sanomat.

Tööstuse, paberitööstuse ja juhtivate töötajate Pro ametiühingute streigid algavad 27. jaanuaril ja kestavad kaks nädalat, kui enne seda kokkuleppele ei jõuta.

Soomes müüdavast bensiinist moodustab Neste osa neljandiku ja diislist ligi 40 protsenti. Lisaks tarnib Neste kütuseid teistele tanklatele, näiteks Teboilile. Tanklatesse tuuakse kütust iga nädala tagant, aga mõnes kohas ka tihemini, iga paari päeva tagant. Streigi mõjul hakkavad inimesed rohkem ostma, mis tähendab, et tanklad tühjenevad üsna ruttu.

ABC, ST1 ja Shelli varustamise eest vastutab SOK ja ST1 Nordicu omanduses olev Neot. See ettevõte toob suurema osa kütusest ST1 tehasest Göteborgist.

Kui bensiiniga varustamist streik eriti ei mõjuta, siis on teine lugu diisli ja sellest sõltuvate raskeveokitega. Neste osa Soome diisli turul on üsna suur.

Kui streik kestab pikka aega, siis on ohus ka lennuliiklus. Kõigi Helsingist väljuvate lennukite kütus tuleb Neste tehasest. Lennuliiklus võib lõppeda juba ühe nädalaga, kui kütust enam peale ei tule.

Streikidega vaieldakse 24 tasuta lisatöötunni pärast aastas, millest töötajad tahavad vabaneda, aga millest tööandjad ei taha loobuda. Streigi tekitatud kahju Soome majandusele võib olla ligi 600 miljonit eurot. Firmad kaotavad käibes 1,5-2 miljardit eurot. Maksutulud vähenevad ligi 200 miljonit.

Näin laajat lakot näkyisivät lentoliikenteessä ja huoltamoilla – “Siinä vaiheessa taitaa Suomi pysähtyä”

Metsä- ja kemianteollisuutta uhkaava kahden viikon lakko vaikuttaisi myös kansalaisten arkeen. Kansantaloudelle suurin vaikutus olisi metsäteollisuuden tehtaiden alasajolla, mutta kansalaisiin vaikuttaisivat muun muassa Nesteen jalostamoiden sekä lääkeyhtiöiden lakot. “Jos Porvoon ja Naantalin jalostamoilta ei kahteen viikkoon lähde polttoainetta, se näkyy bensa-asemilla, joukkoliikenteessä ja lentoliikenteessä. Siinä vaiheessa taitaa Suomi pysähtyä”, sanoo Porvoon jalostamon pääluottamusmies Sami Ryynänen.

Kommentaarid
(Külastatud 1,114 korda, 1 külastust täna)