Üllatav avastus: Soome järvede mikroobid söövad plastikut ja toodavad sellest kasulikke rasvhappeid

Soome Jyväskylä ülikooli teadlased hakkasid uurima, mis saab plastikust järvedes ja avastasid ootamatult, et järvedes elavad mikroobid söövad erinevaid plastikuid ning toodavad neist kasulikke oomega rasvhappeid.

Selgus, et mikroobid mitte ainult ei lagundanud plastikuid, vaid tootsid neist kasuklikke rasvhappeid teistele liikidele toiduks. Lisaks selgus, et seda teemat pole üldse uuritud ja plastikute saatusest järvedes teatakse väga vähe, vahendab Yle.

Selgus ka see, et tumeda veega mudaste järvede mikroobid krõbistavad plastikuid paremini kui selge veega järvede mikroobid.

Mikroobid võtavad plastikutest söe ja toodavad sellest rasvhappeid, täpsemalt oomega3 ja oomega6 rasvhappeid. Selgus, et mikroobid mitte ainult ei lagundanud plastikut, vaid eemaldasid sealt kõik kahjulikud mürgid.

Mikroobide võimest lagundada eri materjale on teatud juba varem. Näiteks meres suudavad mikroobid töödelda naftat. Fossiilsed kütused on tekkinud söest ajapikku suure surve all, mikroobide tegevus on vastupidine, muudetakse kütused uuesti söeks, mida saab edasi kasutada.

Suomalaistutkijat yllättyivät: humusjärvien bakteerit ja levät hajottavat muovia ja tekevät siitä hyödyllisiä rasvahappoja

Jyväskylän yliopiston tutkimus tuo yllättävää tietoa luonnon mikrobien kyvystä käsitellä vesiin päätynyttä mikromuovia. Reilu vuosi sitten Jyväskylän yliopiston tutkija Sami Taipale päätti selvittää, mitä mikromuoveille tapahtuu vesistöissä. Vastikään valmistuneen tutkimuksen tulokset hämmästyttivät häntä itseäänkin: mikrobit eivät vain hajottaneet mikromuoveja, vaan tuottivat niistä jopa omega-rasvahappoja. Kun Taipale aloitti tutkimusta, hän perehtyi alan kirjallisuuteen.

Kommentaarid
(Külastatud 1,776 korda, 1 külastust täna)