Tõsine probleem Soomes: kui tapjaviirus saabub, siis pole haiglates piisavalt hingamisaparaate

Soomes on tekkinud tõsine diskussioon seoses võimaliku tapjaviiruse tuleku ning selleks valmis olekuga. Selgub, et Soomes pole haiglates piisavalt hingamisaparaate.

Teema tõstatas sotsiaalmeedias endine poliitik Mikael Jungner, kes soovitas näomaskide asemel mõelda Soomes hingamisaparaatide peale, millest üks maksab 5000 eurot. Selle peale märkis Helsingi haigla HUS-i peaarst, professor Lasse Lehtonen, et Jungner astus nö konnasilma peale. Soome haiglates on intensiivravi kohti elaniku kohta poole vähem kui näiteks Rootsis. On tõsine väljakutse, kuidas Soomes epideemia korral hingamisraskustega patsiente ravitakse.

Näiteks juba mõne aasta taguse seagripi epideemia ajal tõdeti Soomes, et intensiivravi kohti on liiga vähe, lausa poole vähem elaniku kohta kui Rootsis. Kui kriis on käes, siis on intensiivravi kohti vaja. Nö headel aegadel see asi aga ununeb. Kriisi ajal on võimaluste parandamine väga raske, vahendab Iltalehti.

HUS-i intensiivravi peaarst Ville Pettilä asja nii tumedates toonides ei näe, aga tema väitel on intensiivravi kohti Euroopa mõistes vähe. Põhjamaades aga ollakse keskmisel tasemel. Tõsi, Soomes on intensiivravi osas piirkonniti väga suured erinevused. Soome lõunaosas Uusimaal on kõige rohkem trahvast, aga intensiivravi kohti elaniku kohta vähem kui mujal Soomes. Kohti saadi juurde 2015. aastal ja veel tuleb kohti juurde 2023. aastal.

Pettilä on võimaliku uue epideemia suhtes optimistlik, märkides, et Soomes suudeti edukalt tulla toime seagripi epideemiaga. Patsientidel on tema väitel parem kaitse viiruste vastu seoses vaktsineerimisega. Kui Soome saabub uus epideemia ja on vaja intensiivravi kohti, siis tõenäoliselt jääksid ära paljud planeeritud lõikused. Pettila väitel on Soomed head võimalused uue viirusega toimetulekuks. Intensiivravi kohtadest peaks samuti piisama.

Kommentaarid
(Külastatud 829 korda, 1 külastust täna)