Tihased terroriseerivad Soomes lehmi – nokivad udaraid katki

Lapimaal on hakanud tihased imelikult käituma – nimelt nokivad nad lehmade udaratesse auke sisse. Seetõttu on tulnud magama panna hulga lehmi ja ühes farmis oli kahju 20 000 eurot.

Linnud nokivad lehmade udaratesse haavad, mille tulemusel loomad haigestuvad ja nad tuleb magama panna. Ühe farmi omanik rääkis, et ühel novembrihommikul ootas teda lauta minnes üllatus. Mitukümmend tihast oli lehmade udarate kallal ametis, et sealt piimarasva kätte saada, vahendab Maaseudun Tulevaisuus.

Lehmade udarates tekkis nokkimise tagajärjel äge põletik, nii et osa lehmi tuli magama panna. Neli looma pandi kohe magama ja kolm saadeti tapamajja. Kahju oli kokku 20 000 eurot ja selles osas taotleti riigilt hüvitist.

Helsingi ülikooli zooloogia osakonna intendent Aleksi Lehtinen rääkis, et on samuti tihaste käitumise üle imestunud. Ta pole varem midagi sellist kuulnud. Tihane on uudishimulik lind, otsib toitu kõige erinevamatest kohtadest ja liigub parves. Tihased õpivad väga kiiresti teistelt.

Üks võimalus tihaseid vältida on neid mitte talvel toita, et nad ei tuleks kodude lähedusse. Tihaste toitmine tuleks kokku leppida ka naabritega. Ka lehmafarmis on olukord rahunenud ja nüüd kaalutakse sealgi tihaste talvise toitmise lõpetamist.

Harvinainen tapaus: Talitiaiset nokkivat lehmiin haavoja Lapissa, seurauksena kymmenien tuhansien eurojen vahingot – useita eläimiä jouduttu lopettamaan

Talitintit aiheuttivat tiloilla kymmenien tuhansien eurojen vahingot. Viime vuosina eläinlääkärit ovat satunnaisesti raportoineet tapauksista, joissa tintit ovat nokkineet lehmiä. Joillakin tiloilla tapauksia oli ilmennyt, kun lintujen ruokinta lopetettiin. Tintit ovat oppivaisia ja niillä on koostaan huolimatta vahva nokka. Kuvituskuva. Talitintit ovat aiheuttaneet mittavaa vahinkoa kolmella lypsykarjatilalla Lapissa.

Kommentaarid
(Külastatud 937 korda, 1 külastust täna)