Täna on Soomes taas püha ja vaba päev – kolmekuningapäev. Kas tead, miks seda tähistatakse?

Täna on Soomes taas püha ja vaba päev – kolmekuningapäev. Algul tähistati sel päeval Kristuse sündi. Alates aastast 300 tähistatakse Kristuse sündi jõulude ajal 25. detsembril. Algsest sünnipäevast sai Idamaa tarkade mälestuspäev.

Targad tulid paganlikelt aladelt Jeesuslapse sündi tähistama. Seetõttu on kolmekuningapäev ka saadikute tähtpäev. Paljudes kogudustes tähistatakse kolmekuningapäeva jumalateenistusega, vahendab Iltalehti.

Kolmekuningapäev on osa jõulude tähistamisest. Paljudes Soome kodudes tähistab kolmekuningapäev jõulude lõppu ning sel päeval viiakse jõulukuusk välja. Varem tähistas jõulude lõppu kanutipäev 13. jaanuaril.

Inglise kuninganna Elizabeth paneb kuuseehted karpi tagasi alles 6. veebruaril. Kuninganna tähistab jõule Sandringhami mõisas ja viibib seal kuni veebruari alguseni. Kuningannal on ehted väljas kuni 6. veebruarini. See on päev, mil suri tema isa George.

Kolmekuningapäeva pole Soomes alati tähistatud 6. jaanuaril. See liigutati 1970ndatel aastatel 6. kuupäevale lähimale laupäevale, kuna seda soovisid kutseorganisatsioonid. 1990ndatel aastatel toodi päev õigele ajale tagasi.

Tänään on loppiainen: tiedätkö, miksi sitä vietetään?

Monella on tänään virallinen vapaapäivä. Joulunpyhät on vietetty, uusivuosi juhlittu ja tammikuun pitkä arki on alkanut. Vaan ei sittenkään. Maanantaina on jälleen pyhäpäivä, kun Suomessa vietetään loppiaista. Koululaisilla ja monella työntekijällä tämä on ihan virallinen vapaapäivä. Vaan tiedätkö miksi? – Loppiainen on alkukirkon aikana ollut Jeesuksen syntymäjuhla. 300-luvulta lähtien syntymäjuhlaa on vietetty 25.

Kommentaarid
(Külastatud 1,624 korda, 1 külastust täna)