Soomes teevad linnud sooja ilma tõttu juba pesa

Soomes on musträstad asunud sooja ilma tõttu juba pesa tegema ja munema. Tavaliselt teevad musträstad Soomes pesa alles aprillikuus.

Linnud on alustanud Soomes oma kevadiste paaritumismängudega: öökullid teevad häält ja musträstad lõõritavad, edastab linnukaitse organisatsioon BirdLife Suomi.

Reedel avastati, et Espoos oli musträstas juba pesa teinud ja sinna munad munenud. Tavaliselt hakkavad musträstad Soomes munema alles aprillikuus.

Soome lõuna- ja lääneosas on järved ja lahed jäävabad ja tänu sellele on märgatud palju ka veelinde. Jaanuari esimesel nädalal tuvastati ligi 50 000 jääkosklat. Lisaks kosklate parvedele on sisemaal täheldatud hulgaliselt luikesid. Mere ääres ja saartel on palju sõtkaid, tuttvarte ja väikekosklaid.

Rändlinnud pole kohale veel jõudnud. Sellise sooja talvega on rändlinde oodata juba veebruaris.

Birdlife Suomi | Leuto sää sai mustarastaan aloittamaan pesinnän

Tammikuu on alkanut hyvin leutona. Sen innoittamana pöllöt ovat aloittaneet soidinhuutelun, ja mustarastaat ovat virittäneet kevätlaulua. Poikkeuksellisen aikainen oli kuitenkin mustarastas, joka Espoossa ehti rakentaa pesän ja oli tällä viikolla muninut siihen. Tavallisesti mustarastaan muninta alkaa vasta huhtikuussa. Etelä- ja Länsi-Suomi ovat lumettomia ja järvet ja merenlahdet edelleen laajoilla alueilla jäättömiä.

Kommentaarid
(Külastatud 1,498 korda, 1 külastust täna)