Soomes on väga paljudel küünetehnikutel ja kunstripsmete paigaldajatel tekkinud tervisehädad, millest ei saa enam lahti

Kunstküüned ja ripsmeliim sisaldavad kahjulikke ühendeid, mis tekitavad organismi sattudes vaevuseid. Soome terviseamet hakkas nüüd uurima, kui tõsise probleemiga on tegu.

Praegu on juba palju küünetehnikud ja kunstripsmete paigaldajad pöördunud vaevustega arstide poole ja arvatakse, et see on kõigest jäämäe veepealne osa. Ilusalongide töötajatel on tekkinud terviseprobleemid seoses akrülaatide kasutamisega, vahendab Yle.

Soome tööterviseameti hinnangul on viimastel aastatel sagenenud allergiate esinemine ilusalongide töötajatel. See tekib kas otsekontaktist allergeeniga või mürgise õhu sisse hingamisest. Tagajärjeks on lööbed ja astma. Reaktsioone võivad tekitada ka liimid nagu ripsmeliimid. Akrülaatide suhtes võib muutuda tundlikuks igaüks ja nähud ei kao enne, kui kokkupuude on lõppenud.

Sama trendi on täheldanud kopsu- ja nahaarstid üle terve Euroopa ja haigestuvad nii ilusalongide töötajad kui kliendid. Arvatavalt on arstidel teada vaid jäämäe veepealne osa, sest paljud vahetavad probleemide tekkides ametit ja arstide poole ei pöördu. Probleemid tekivad, sest ilusalongide töötajad pole teadlikud akrülaatides ja liimides peituvatest ohtutest. Teadmatus omakorda võib tuua kaasa väga tõsiseid tagajärgi.

Tundlikkus akrülaatide suhtes võib ilmneda alles pika aja järjel või ka kohe pärast paari korda kasutamist. Küsimus pole ainult ilusaongides, sest akrülaate sisaldavaid tooteid müüakse ka otse tarbijatele. Mitmete toodete puhul on ka eksiteele viivad reklaamid nagu nad oleksid „hüpoallergeenilised” ja „dermatoloogiliselt testitud”, need terminid ei tähenda selliste toodete puhul midagi. Toodet ei saa nimetada hüpoallergeeniliseks, kui selle koostises sisalduvad allergiat tekitavad ained.

Probleeme tekitab ka see, et paljud kliendid kas pole teadlikud ohtudest või suhtuvad neisse ükskõikselt. Akrülaate sisaldavate toodete müüki Soomes ei piirata. Paljud kosmeetikud pole samuti teadlikud, et akrülaatidega töötades tuleb kanda kaitsekindaid ja kaitsemaski.

Ilusalongid pole ainsad, kus on probleeme akrülaatidega. Sama lugu oli 2000ndate algul hambaraviga, kus töötajatel esines akrülaatidega seotud probleeme. Pärast seda hakati hambaravis kasutama nii kaitsekindaid kui kaitsemaske.

Rakennekynsien ja ripsiliimojen aiheuttamat oireet lisääntyvät, eikä kukaan tiedä ongelman laajuutta – TTL tutkii: “Näkyvillä jäävuoren huippu”

Työterveyslaitoksen mukaan akrylaattien aiheuttamat sairaudet ovat lisääntyneet etenkin kauneudenhoitoalalla. TTL selvittää nyt, miksi. Kynsitaiteilija Sari Vuoren kasvoille on piirtynyt keskittynyt ilme, kun hän hioo asiakkaan rakennekynsiä. Vain silmät näkyvät, sillä kasvojen alaosa on hengityssuojaimen peitossa. Kerros vaaleanpunaista tomua on laskeutunut mustille suojakäsineille jo muutaman minuutin hiomisen jälkeen.

Kommentaarid
(Külastatud 10,612 korda, 1 külastust täna)