Soomes ollakse hirmul seakatku pärast, Eestist tulevaid autosid soovitatakse tollis pesema hakata

Eestis on sigadel katk sees, Soomes mitte. Seetõttu soovitatakse hakata pesema tollis Eestist tulevaid autosid, kuna katk levib peamiselt inimeste kaudu.

Soomes küll kasvab metssigade arv, aga metssead katku ei levita, küll aga inimene. Metssead on samuti ohvrid, kes nakatuvad inimeste toidu ja esemete kaudu, vahendab Yle.

Soomes elavad metssead põhiliselt maa ida- ja lõunaosas. Metssigu kütitakse aktiivselt ja neilt võetakse proovid, aga seni pole Soomes sigadel Aafrika katku tuvastatud. Kui katk jõuab Soome, siis on see halb uudis, kuna tähendab sealiha ekspordikeeldu paljudesse riikidesse. Kui viirus jõuab sigalasse, tuleb tappa kõik sead. Haigus on sigadele surmav.

Haigust levitab põhiliselt inimene, kelle enda jaoks on see haigus ohutu. Haigus levib põhiliselt inimese kingataldadale ning autode rehvidele kinni jäänud sigade väljaheite, vere ja uriini kaudu. Lisaks levib viirus sealihakonservidega.

Seakatku levikus süüdistatakse metssigu, aga tegelikult see nii pole. Metssead on ise samuti inimtegevuse ohvrid ja nakatuvad inimeste toidujääkide kaudu. Soome seataluniku Jouko Penttilä väitel on suurim oht Soomele Eesti-vaheline liiklus, mistõttu tuleks hakata Eestist tulevaid autosid tollis pesema.

Soomes pole sigade katk metssigadel levinud tõenäoliselt ka seetõttu, et jahimehed metsloomadele peibutussööta ei vii, nagu Eestis või mujal Euroopas. Seetõttu on Soomes metssigu ka raskem jahtida, kuna neil pole välja kujunenud toitmiskohti ja peibutusjahti metssigadele pidada ei saa.

Villisika lujittaa sorkansijojaan Itä-Suomessa – metsästäjät kiittävät, mutta sikatiloja uhkaa kaikkien aikojen pahimmaksi pelätty pandemia

Afrikkalainen sikarutto leviää pääasiassa ihmisten ja lihasäilykkeiden avulla. Villisika levittäytyy Itä-Suomeen. Metsästäjien kaatamien villisikojen määrä on Pohjois-Karjalassa ja Pohjois-Savossa yli kuusinkertaistunut noin 60 yksilöön viimeisten neljän vuoden aikana, selviää Riistakeskuksen tilastoista. Villisikoja on jo aiemmin ollut suurempia määriä Kaakkois-Suomessa ja Uudellamaalla, joissa viime vuoden joulukuuhun mennessä oli kaadettu jo yli 600 villisikaa.

Kommentaarid
(Külastatud 1,050 korda, 1 külastust täna)