Soomes kinnivara järsk hinnalangus, eriti eramajadel

Soomes on maakonnakeskustes toimunud järsk kinnisvara hinnalangus, seda eriti eramajade osas. Isegi kasvava elanikkonnaga maakondades on piirkondi, kus hinnad langevad.

Hinnad langevad praktiliselt igal pool välja arvatud Helsingi piirkonnas, Tamperes, Turus ja Oulus, vahendab Yle.

Näiteks Tampere ümbruses Pirkanmaal on mõnes kohas kinnisvara hinnad langenud tipust kuni 2018. aastani korterite puhul 7 protsenti ja eramajadel 10 protsenti. Kehvas seisukorras kinnisvara hind on langenud rohkem.

Väheneva elanikkonnaga piirkondades soovitatakse kinnisvara hinnalanguse tõttu elamine pigem üürida kui osta, kuna ostes vara väärtus väheneb. Sellises olukorras tasub mõelda, kas oleks mõistlikum kinnisvara rentida ja raha investeerida kuhugi mujale, näiteks aktsiaturule.

Pikas perspektiivis peaks kinnisvara hinna langus kajastuma ka üürides, kuna kinnisvara hinna langusele järgneb üürihinna langus. Üürid võivad isegi rohkem langeda kui kinnisvara hinnad. Samas ei tasu kõrvale lükata ka kinnisvara ostmist, kuna omamine on poole odavam kui üürimine. Soomes on üüriturg kasvanud seetõttu, et paljud Helsingi piirkonda kolinud inimesed ei suuda omale korterit osta. Üürimist soodustavad ka lühiajalised tööprojektid, kuna inimesed peavad siis olema valmis liikuma koos tööga.

Asuntojen hinnat kääntyneet laskuun myös maakuntakeskuksissa – omakotitaloissa pudotus erityisen jyrkkää

Kasvavissakin maakunnissa on alueita, joilla hintataso putoaa. Asuntojen hinnat ovat kääntyneet laskuun myös monissa isoissa maakuntakeskuksissa, ilmenee Pellervon taloustutkimuksen PTT:n alueellisesta asuntomarkkinaennusteesta. Omakotitalojen hinnat ovat pudonneet enemmän kuin kerrostaloasuntojen. PTT:n asuntomarkkinoihin erikoistunut ekonomisti Peetu Keskinen kertoo, että näin tapahtuu muualla kuin pääkaupunkiseudulla, Tampereella, Turussa ja Oulussa.

Kommentaarid
(Külastatud 497 korda, 1 külastust täna)