Soomes hukkub rohkem inimesi saunas käies kui tulekahjudes

Soomes on kasvanud saunas käimisega seotud surmajuhtumite arv ning saunas hukkub juba enam inimesi kui tulekahjudes. Enamus saunasurmasid oleks olemata, kui saunas ei käidaks üksi.

Ajal, kui muud surmajuhtumid vähenevad, siis saunasurmade arv aasta-aastalt suureneb. Enamus saunasurmasid on seotud saunas magama jäämisega. Surm saabub keha temperatuuri tõusu või kuivuse tõttu, vahendab Yle.

Soome statistikakeskuse saunasurmad on seotud kuumusest tingitud õnnetusjuhtumitega. Sellele lisanduvad ülejäänud saunasurmad. Saunasurmade hulka ei arvata saunaga seotud südamehaiguse surmasid. Just südamehaigused on peamised muude saunasurmade põhjustajad. Sellele vaatamata on ka kuumusest tingitud õnnetusjuhtumeid palju – neid oli eelmisel, 2019. aastal tervelt 61. Võrdluseks, jalgrattaga sõites hukkus eelmisel aastal 30 inimest, tulekahjudes hukkus 42 in imest.

Teaduslikult on tõestatud, et saunas käimine on tervisele kasulik. Saunas käimine 4-7 korda nädalas vähendab nii meeste kui naiste südamehaiguseid paremini kui kord nädalas saunatamine. Saunasurmadega on aga peaaegu alati seotud alkohol. Alkohol mõjutab vererõhu regulatsiooni ja koordinatsiooni.

Alkoholi tarvitades saunas võib juhtuda, et vererõhk langeb ning pea hakkab ringi käima. Pohmellis saunas käimisega aga on organism stressis ning võivad järgneda südame rütmihäired. Saun on organismile juba ise stress, kui lisandub veel pohmell, siis on stress kahekordne.

Enamasti on saunas käimine ohtlik südamehäiretega inimestele. Tervetele saun mingit ohtu ei kujuta. Soomes on kavas saunasurmasid põhjalikumalt uurima hakata. On teada, et iga kolmas saunas käies surnud inimene on naine. Saunasurmad toimuvad üksi olles. Seetõttu on hea vältida saunas üksi käimist.

Viimeiset löylyt – Saunakuolemien määrä on kasvussa ja lauteille kuolee jo enemmän suomalaisia kuin tulipaloissa

Suurin osa saunomiseen liittyvistä kuolemista jäisi tapahtumatta, jos saunassa ei oltaisi yksin. Saunakuolemista ei ole kattavaa tutkimusta. Saunomiseen liittyviä kuolemia Suomessa tapahtuu kuitenkin paljon. Vuosittaisesta vaihtelusta huolimatta trendi on lisääntyvä. Monet muut tapaturmaiset kuolemat ovat olleet jo vuosia jyrkässä laskussa. Tyypillisin tapaturmainen saunakuolema johtuu saunaan nukahtamisesta.

Kommentaarid
(Külastatud 556 korda, 1 külastust täna)