Soomes hakatakse karmilt piirama isiklike sõiduautode saastet

Soome valitsus tahab lähima kümne aasta jooksul kuni aastani 2030 vähendada õhusaastet kaks korda, mis tähendab olulisi piiranguid sõiduautodele.

Tahes tahtmata langeb suurim koormus sõiduautodele, ütles Yle hommikusaates transpordi- ja kommunikatsiooniministeeriumi kantsler Harri Pursiainen.

Põhiliselt tuleb sõiduautode pitsitamine sellest, et isiklikud sõiduautod on liikluses suurim saastaja ja sõiduautode puhul on tehnoloogilised muutused kõige lihtsamad. Näiteks lennunduses pole võimalik elektri peale üle minna. Sama probleem on meresõiduga. Ka raskete veokite üleviimine elektrile on keerulisem, vahendab Iltalehti.

Peaminister Sanna Marini valitsus tahab aastaks 2030 vähendada heitgaaside kogust kaks korda. Täielikult heitgaasivaba peaks liiklus olema 2045. aastaks. Autoliiklus tekitab viiendiku kõigist heitgaasidest Soomes.

Seni pole Soomes suudetud autode heitgaaside kogust alla tuua, kuigi autode maksustamine on osalt seotud heitgaasidega. Enne valimisi rääkisid mõned poliitikud sisepõlemismootoritega autode täielikust keelustamisest. Üks võimalus oleks kasutada rohkem biokütuseid, aga biokütuseid pole võimalik toota piisavalt kõigi sõidukite nõudluse rahuldamiseks.

Soomes oli 2018. aasta lõpus registreeritud 3 494 836 sõiduautot, millest liikluses oli 2 720 663 autot. Elektriautosid on aga vaid 4000 ringis. Aastaks 2030 peaks valitsuse eesmärkide kohaselt olema Soomes elektriautosid 745 000.

Henkilöautoilijat, varautukaa! LVM:n kansliapäällikkö vahvisti Ylellä: Liikenteen päästövähennykset koskevat lähinnä teitä

Hallituksen tavoite puolittaa liikenteen päästöt vuoteen 2030 mennessä rokottaa käytännössä pääasiassa henkilöautoilua. Liikenne- ja viestintäministeriön kansliapäällikkö Harri Pursiainen sanoi Ylen Ykkösaamussa lauantaina, että Sanna Marinin (sd) hallituksen tavoite puolittaa liikenteen päästöt vuoteen 2030 mennessä tarkoittaa käytännössä henkilöautoilua. – Tästä ei mitenkään päästä. Kyllä se, vaikka monet pitävät sitä vääryytenä, on henkilöautoilu.

Kommentaarid
(Külastatud 586 korda, 1 külastust täna)