Soomes avanes gaasiturg, konkurentsi hakkab pakkuma Eesti firma

Soomes avanes uuest aastast gaasiturg ning seoses sellega hakkab biogaasi osas konkurentsi pakkuma Eesti firma Elenger.

Muutus tähendab seda, et Soome ettevõtted saavad õiguse osta gaasi mujalt kui Soome riigi firmalt Gasum. Turu avanemine puudutab ka torudes liikuvat maagaasi, vahendab Yle.

Praegu tuleb gaas Soome toru mööda ainult Venemaalt, tulevikus ka Eestist mööda Balticconnectori toru. Mööda toru jõuab Soome ka Eesti tootjate gaasi.

Eesti suurim gaasifirma Elenger tahab haarata suure tüki Soome gaasiturust. Elengeri juht Kalev Reiljan ütles, et aasta jooksul tahetakse saada 10-15 protsenti Soome gaasiturust. Pikemas perspektiivis on eesmärk saada 20 protsenti turust.

Elengeri omanik on laevafirma Tallinki peamine omanik Infortar. Elenger on juba alustanud Tallinki aluste tankimist Helsingi sadamas veeldatud maagaasiga.

Soomes on seni gaasi kasutatud väga vähe võrreldes Kesk-Euroopa ja Eestiga. Mujal Euroopas on välja ehitatud gaasivõrgud, Soomes aga mitte. Soomes on gaas kasutusel vaid riigi lõunaosas ja seda kasutab Helsingis ligi 20 000 majapidamist. Põhiliselt kasutavad Soomes gaasi tööstusettevõtted. Neist 40 on suurimad tarbijad. Gaasi kasutatakse puidu- ja keemiatööstuses. Lisaks toodetakse gaasist Soome lõunaosas elektrit.

Railjani väitel tõi gaasituru avanemine Eestis, Lätis ja Leedus kaasa gaasi odavnemise. Gaasi kasutajad turu avanemisest kindlasti võidavad.

Elenger müüb Soomes lisaks Vene gaasile veel Norrast ja USA-st pärit veeldatud maagaasi ehk LNG-d. Soomes on gaasi tarbimine seni olnud väike seoses kõrge maksustamisega. Gaasi osakaal energia allikate hulgas on vaid 6 protsenti. Üks suuremaid maagaasi tarbijaid on energiaettevõte Helen, mis toodab gaasist elektrit ja kaugsoojust Vuosaaris. Gaasituru avanemine võib Soomes kaasa tuua kivisöe osakaalu vähenemise, mis on saastatuse seisukohalt hea, kuna gaas on puhtam kütus kui süsi. Soomes tahetakse söe põletamisest vabaneda 2029. aastaks. Pikas perspektiivis tahetakse vabaneda ka fossiilsest gaasist.

Gaasituru vabanemine Soomes tähendab ka seda, et eraldatakse gaasi müük ja torustikud. Gaasi edastamise eest vastutab tulevikus riigifirma Gasgrid Finland. Gasum jätkab gaasi maaletooja ja hulgimüüjana. Lisaks sellele toodab ja müüb Gasum biogaasi. Gasum näeb, et tulevikus kasutatakse rohkem biogaasi ja seda eriti transpordivahendites. Veel paar aastat tagasi oli Soomes vaid 2000 gaasiautot, nüüd on neid juba üle 10 000.

Eestis kasutatakse biogaasi rohkem kui Soomes ning Elenger tahabki Soome tuua biogaasi. Elenger ehitab praegu Eestisse kahte biogaasitehast, mis valmivad eeloleval aastal. Gaasiautode kasutamist on Soomes seni piiranud vastavate tanklate vähesus. Soomes on Gasumil praegu 50 tanklat. Soome põhja- ja idaosas need aga sootuks puuduvad. Eestis on Elengeril 11 gaasitanklat. Tulevikus kavatseb Elenger tanklaid rajada ka Soome.

Uusivuosi mullistaa energia-alaa, kun kaasubisnes avautuu kilpailulle – Virolainen haastaja: “Suomen teollisuus voittaa uudistuksessa”

Suomalaiset kaasuautoilijat huristelevat jatkossa myös virolaisella biokaasulla, mikäli Elenger-yrityksen suunnitelmat toteutuvat. Suomen energiamarkkinat harppaavat uuteen aikakauteen keskiviikkoaamuna, kun maakaasun maahantuonti ja tukkumyynti vapautuvat kilpailulle. Käytännössä muutos tarkoittaa sitä, että isot suomalaiset tehtaat ja voimalaitokset voivat ostaa maakaasua muiltakin yrityksiltä kuin Suomen valtion omistamalta Gasumilta. Markkinoiden vapautuminen koskee kaasuputkia pitkin kuljetettavaa maakaasua.

Kommentaarid
(Külastatud 226 korda, 1 külastust täna)