Soomes asub venelaste puhkeküla, kuhu tullakse eralennukitega

Soomes Kuopio ligidal Tahkos asub venelaste puhkeküla, kus peetakse uhkeid pidusid, kuhu tullakse eralennukitega ja mille omanik on Venemaa presidendi Vladimir Putini lähikondlane Konstantin Gološtšapov.

Nüüd aastavahetusel oli puhkeküla puupüsti täis, kõik 16 villat ja ridaelamu boksid olid välja üüritud. Pea kõik külalised olid Venemaalt, Vene kombe kohaselt paukus võimas ilutulestik ja restoranis pakuti peeneid roogasid, vahendab Ilta-Sanomat.

160-ruutmeetrises eravillas kohe Syvärijärvi ääres võttis uut aastat oma perega vastu ka Tahko-Toursi omanik, Moskva ärimees Konstantin Gološtšapov.

Vene õigeusu kirikuga seotud Gološtšapovit on nimetatud ka „Putini massööriks” ja „Padreks”. mis tähendab itaalia ja hispaania keeles nii isandat kui pappi. Gološtšapovil usulist haridust samas ei ole.

Gološtšapov ostis puhkeküla jaoks krundi 2003. aastal ja ehitas aastatel 2005-2007 kõrgetasemelise puhkekoha. Lisaks majutuskohtadele valmisid 2014. aastal restoran ja suur tsässon, mille jaoks telliti ikoonid Moskvast ja kellad Hollandi kellameistritelt.

Teadaolevalt veetis aastavahetusel puhkekülas aega ka USA kehtestatud sanktsioonide nimekirjas olev ja Putini alluvuses töötav eriti tähtsate asjade uurija Aleksandr Bastrõkin. Ta lendas eralennukiga Moskvast Kuopiosse 28. detsembril ja tagasi 7. jaanuaril. Temaga oli kaasas ligi 20 inimest. Hinnanguliselt 120 000 eurot maksnud reisid maksid kinni Vene maksumaksjad.

Kõrged külalised pole Tahkos haruldased, neid on Gološtšapov sinna ka varem toonud. Poolteist aastat tagasi olid Tahkos külas kõrged Vene kirikutegelased. Bastrõkin on Tahkos veetnud ka kaks varasemat aastavahetust.

Gološtšapovist on avalikkuses väga vähe teada. Kõhn ja habemega mees ei meenuta välimuselt suurt ärimeest ja presidendi nõunikku. Hall kardinal on aga rajanud Soome üle 13 miljoni euro maksva puhkekompleksi ja tal on aastate viisi olnud raha, et pidada üleval seda majanduslikult kahjumlikku projekti. Tahko-Tours pole veel ühelgi aastal kasumit teeninud. Eelmisel majandusaastal teenis Tahko-Tours 388 000 euro suuruse käibe juures 200 000 euro suuruse kahjumi. Sellest varasemal aastal oli käive 381 000 eurot ja kahjum 428 000 eurot.

Gološtšapov käib Tahkol alati eralennukiga. Seda teeb ta talle omaselt märkamatult. Lennuk on täiesti valge ja seal pole muid märke kui ainult number.

Venelastel on selliseid puhkekülasid rajatud ka mujale Euroopasse. See näitab, et Venemaa rikkad päris oma süsteemi ei usalda, kui investeerivad mujale. Samuti tuleks Venemaal kõike nullist teha, samas kui Soomes on olemas vajalik infrastruktuur nagu teed ja muud ühendused ning eraomand on kaitstud.

Venemaal võib kergesti kõrgelt kukkuda ja siis on hea, kui on väljaspool midagi olemas. Äriliselt pole Tahko-Tours ehk tasuv, aga nö kehvadeks päevadeks kõlbab küll. Kõrgete külaliste kutsumine aastavahetust veetma on samuti omane venelastele, kes varaga uhkeldavad. Ajakirjandusele pole Gološtšapov teadaolevalt andnud ühtegi intervjuud.

Gološtšapov on sündinud 1954. aastal ja Putiniga tutvus arvatavalt juba 1970ndatel aastatel Leningradis, kui Putin oli KGB palgal. Teadaolevalt on Gološtšapovil mingit liiki meditsiiniline haridus. Ta oli töötanud ühes Leningrandi haiglas, kus üks arstidest oli õpetanud talle massaaži tegemist ja temast sai džuudoklubi massöör. Selles klubis lõid kaasa nii Putin kui vennad Arkani ja Roman Rotenberg. Viimane neist sai 1990ndatel aastastel Soome kodakondsuse.

Teadaolevalt oli Gološtšapov suutnud terveks ravida Putini džuudost välja venitatud selja, tänu millele kujunes neil välja usalduslik suhe. Kui Putinist sai 2000. aastal Venemaa president, siis nimetas ta Gološtšapovi enda nõunikuks.

Putinit on seostatud ühe Venemaa allilma grupeeringu, nn Tambovi maffiaga. Koos Putiniga liigub samas seltskonnas ka Gološtšapov. Youtube’is on olnud üleval video Tambovi maffia pealiku Vladimir Kumarini 50-sünnipäevalt 2006. aastal, kus olid kohal nii Gološtšapov kui tema abikaasa Iraja Gilmutdinova.

Äriliselt on Gološtšapov olnud seotud 2001. aastal koos Arkadi Rotenbergiga loodud pangaga SMP Bank. Gološtšapovi naisel Gilmutdinova on ühine äri koos Peterburi endise kuberneri Georgi Poltavtšenko poja Aleksei Poltavtšenkoga. 

Abielupaar Gološtšapov-Gilmutdinoval on kuus last ja palju vara. Lisaks Tahko puhkekülale on neil ligi 500-ruutmeetrine maja ja 500-ruutmeetrine katusekorter Moskvas. 2010. aastal soetas Gološtšapov Horvaatias Egeuse mere kaldal ligi 5000-ruutmeetrise lossi. Neil on maja ka Itaalias.

Gološtšapov ise peab end rohkem vaimu- kui ärimeheks. Ta osaleb paljudes vene õigeusu organisatsioonides, kus löövad kaasa Vene patriarh Kirill, Moskva meer Sergei Sobjanin, Georgi Poltavtšenko ja äsja ameti kaotanud peaminister Dmitri Medvedjev. Eri sihtasutuste kaudu on Gološtšapov organiseerinud alates 2005. aastast Putinile usureise Kreekasse Athose mäe kloostrisse. Gološtšapov on rajanud kaks kloostrit Venemaale Karjalasse.

Kommentaarid
(Külastatud 980 korda, 1 külastust täna)