Soome miljonär käis ilma passita Eestis, sai 95 250 eurot trahvi ja nüüd läheb asi Euroopa Kohtusse

Soome ülemkohtus käib vaidlus hiigeltrahvi üle, mis määrati Soome miljonärile jahiga Eestis käimise eest, kus mehel puudus tagasi tulles pass. Ülemkohus palus asja kohta hinnangut Euroopa Kohtult.

Tuntud ettevõtjate perekonda kuuluv investor ja temaga koos olnud seltskond sõitsid 2015. aasta augustis jahiga Soomest Eestisse ja tagasi. Pärast Tallinnas veedetud ööd naasis seltskond Helsingisse ja sattus Suomenlinna juures passikontrolli, vahendab Ilta-Sanomat.

Kõik muu oli korras, aga investoril ei olnud kaasas passi, vaid juhiluba. Vastuväidetest hoolimata määras Soome merepiirivalve ohvitser talle kerge piiririkkumise eest 15 päevamäära suuruse trahvi. Investori sissetulekut arvestades oli ühe päevamäära suurus 6350 eurot ja trahvisumma kokku 95 250 eurot.

Investor vaidlustas trahvi, mistõttu alustati eeluurimist ja prokurör esitas süüdistuse. Helsingi kohus leidis, et miljonär oli süüdi kerges piiririkkumises, aga jättis ta karistamata. Kohus leidis, et süütegu oli väike ja antud juhul viiks trahv ebaproportsionaalse tulemuseni. Miljonär ise võrdles oma karistust sellega, et väikese sissetulekuga töötu vastav trahv oleks olnud 90 eurot.

Prokurör kaebas asja edasi Helsingi ringkonnakohtusse, mis investori täielikult süüst vabastas. Ringkonnakohtu hinnangul ei andnud mehe eksimus isegi kerge piiririkkumise mõõtu välja.

Ülemkohus võttis prokuröri kaebuse uuesti menetlusse. Nüüd uurib ülemkohus, kuidas läheb määratud trahv kokku Euroopa Liidu vaba liikumise põhimõttega. Euroopa Kohtult võib aga hinnangu saamine võtta aega, mistõttu võib otsus tulla alles 2021. aastal.

Miljonääri kävi huviveneellä Virossa ilman passia – korkein oikeus tutkii 95 250 euron sakkojen kohtuullisuuden

KKO pyytää EU-tuomioistuimen ennakkoratkaisua suomalaisten jättisakkojen suhteellisuuteen. Korkeimmassa oikeudessa (KKO) on vireillä pitkäkestoinen kiista jättisakoista, jotka langetettiin suomalaismiljonäärille tämän käytyä huviveneellä Virossa ilman passia. Tunnettuun yrittäjäperheeseen kuuluva sijoittaja ja hänen seurueensa veneilivät Suomesta Viroon ja takaisin elokuussa 2015. Tallinnassa vietetyn yön jälkeen seurue palasi Helsinkiin ja joutui rajatarkastukseen Suomenlinnan kohdilla.

Kommentaarid
(Külastatud 339 korda, 1 külastust täna)