Soome mees sai teada, et pole lapse isa, aga peab ikkagi elatist maksma

Soome mees Risto (nimi muudetud) sai teada, et naine oli teda petnud ja ta pole lapse isa, aga ta peab lapse eest naisele ikkagi elatist maksma 485 eurot kuus.

Ristolt nõutakse elatist viimase 5 aasta eest, see teeb üle 70 000 euro. Probleem on selles, et laps pole Risto oma, aga Soome seaduse järgi on Risto lapse ametlik isa, vahendab Ilta-Sanomat.

Risto vannub tulist kurja, aga midagi teha ka ei saa – seadus on seadus. Risto proovis naisega aastaid last saada, aga tulutult. Nad proovisid ka kunstlikku viljastamist. Lõpuks juhtus 2013. aasta sügisel suur ime, kui naine teatas, et ootab last. Poeg sündis järgmise aasta suvel.

Risto sõnul oli ta õnnelik, et lõpuks lapse saamine õnnestus. Ta elas rahulikku pere-elu. Ta elas üle kõik lapse haigused, kussutades väikest oma rinnal. Illusioon pereõnnest varises aga kokku ühel 2016. aasta jaanuari hommikul. Risto avas oma tahvelarvuti, et e-posti vaadata. Juhuslikult aga avanes tema naise e-post. Risto sai mõne kirja põhjal aru, et naisel oli olnud abieluväline suhe. Ühtlasi tuli e-posti kirjadest välja, et Risto poeg ei pruugi olla tema oma. Isadustest tegi asja kindlaks: Risto polnud lapse bioloogiline isa. See tähendas abielu lõppu.

Eksnaine anti kohtu alla süüdistatuna pettuses. Naine oli Ristole valetanud, et ta oli lapse isa, tekitades mehele majanduslikku kahju. Kohtus aga süüdistusest loobuti, sest naine ütles, et ei teadnud ise ka enne testi tegemist, kes on lapse isa.

Risto oli juhtunust suures šokis, uudis mõjutas tema tervist ja töövõimet. Ta ei suutnud enam tegutseda ratsionaalselt. Ta üritas oma isadust tühistada, aga hilines paari kuu võrra. Seaduse järgi saab isadust tühistada kahe aasta jooksul peale lapse sündi.

Risto kirubki nüüd halba õnne, sest kui ta oleks juba varem isaduse tühistamise sisse andnud, siis mingeid probleeme poleks. Samas mõtleb mees, et ju see midagi tähendab, kui lapsest on nii raske lahti öelda. Poega nägi Risto viimati 2016. aasta septembris. Ta tunnistab, et laps on talle siiski oluline. Seaduse järgi on Risto lapse ametlik isa. Sel põhjusel nõutakse Ristolt nüüd kohtu kaudu elatist. Nõue on esitatud lapse nimel, aga last esindab Risto eksnaine, kes ajab lapse eest raha-asju. Risto väitel pole see õiglane.

Kommentaarid
(Külastatud 1,718 korda, 1 külastust täna)