Soome mees peab maksma 300 eurot aastas suvila elektri eest, kuigi elektrit üldse ei kasuta

Elektrifirma Caruna nõuab soome mehelt Pasilt aastas 300 eurot suvila elektri eest, kuigi elektrit üldse ei kasutata. Caruna põhjendab raha võtmist kliimamuutuse ja võrkude renoveerimisega.

Vantaa mees Pasi ei saa aru Soome põhjaosas Posio vallas asuva kalurisuvila elektri ülekandetasude tõusust. Caruna tõstis ülekandetasu 25,80 euro peale kuus, kuigi enne oli see samuti väga kõrge 19 eurot kuus, vahendab Iltalehti.

Pasi räägib, et suvilat kasutatakse aasta jooksul vaid paar nädalat, aga isegi kui üldse elektrit ei tarbi, peab maksma aastas ligi 300 eurot. Terve eelmise aasta elektritarbimine oli alla 150 kWh. 25-ruutmeetrisse suvilasse pandi elekter sisse 15 aastat tagasi. Tookord olid hinnad veel normaalsed, kui võrgud olid riigi omad. Pärast seda, kui võrgud erastati, on hinnad kogu aeg tõusnud.

Pasi arvates on selline hind alusetu. Elektri ülekandefirmat vahetada ei saa. Pasi enda jaoks pole see probleem, aga samas piirkonnas elab palju pensionäre, kel on väiksed sissetulekud. Pasi on mõelnud juba muude alternatiivide peale.

Carunast öeldi, et Posios ja teistes Caruna Oy teenindavates piirkondades kerkisid ülekandetasud novembris keskmiselt 3,9 protsenti. Hinnatõusu põhjendati muu hulgas kliimamuutusega. Samuti põhjendatakse hinnatõusu elektrivõrkude renoveerimise vajadusega, sest 2028. aasta lõpuks peab elektrivõrk suutma elektri taastada tiheasustusega piirkonnas 6 tunniga ja haja-asustusega piirkonnas 36 tunniga. Elektrivõrk peab olema korras olenemata sellest, kas elektrit kasutatakse või mitte.

Caruna elektrivõrku uuendatakse käesoleval aastal 6000 kilomeetrit. Peamiselt haja-asustusega piirkondades tegutseval Carunal on elekrivõrke 170 meetrit kliendi kohta. Espoos püsivad Caruna ülekandetasud muutumatud, kuna seal on rohkem maakaableid, mioda uuendama ei pea.

Carunan riistohinnat kismittävät Pasia: joutuu maksamaan 300 euroa vuodessa mökkinsä sähkönsiirrosta, vaikka ei käyttäisi sähköä lainkaan

Caruna perustelee hinnankorotuksia ilmastonmuutoksella ja sähköverkon saneerauksella. Vantaalainen Pasi hämmästyi sähkönsiirron hinnankorotusta Posiolla sijaitsevan kalastusmökkinsä kohdalla. – Carunan perusmaksu sähkönsiirrosta oli 25,80 euroa kuukaudessa. Vielä aiemmin se oli vajaa 19 euroa kuukaudessa, joka sekin oli jo paljon, Pasi kertoo. Pasi kertoo, että kalastusmökille on käyttöä vuoden aikana vain muutaman viikon ajan, mutta käytti mökkiä tai ei, sähkönsiirto maksaa 300 euroa vuodessa.

Kommentaarid
(Külastatud 784 korda, 1 külastust täna)