Soome mees ostis Eestist vähekasutatud Kia ja läks poolteist aastat, enne kui auto korda sai

Soome mees Jari ostis Eestist peaaegu uue Kia, aga sel avaldusid vead, mida automüüja ei soovinud tunnistada. Soomlane ei jätnud jonni ja sai lõpuks oma tahtmise.

Jari vajas uut autot ja valik langes vähekasutatud mudelile Kia Optima. Tallinnas elav, aga põhiliselt Soomes töötav Jari ostis 2016. aasta Kia Optima automüügisalongist Viking Motors 2018. aasta veebruaris. Viking Motors on üks Eesti suurimaid automüüjaid ja Kia maaletooja, vahendab MTV.

Hind oli 24 000 eurot, mis tundus peaaegu uue ja hea varustusega auto kohta õige. Jari tegi enne ostu proovisõidu ja kõik tundus korras olevat. Ta ei osanud midagi kahtlustada. See, et kõik päris korras polnud selgus alles paari nädala pärast, kui Jari tegi pikema sõidu Tallinnast Tartusse. Probleemid algasid peale 70 kilomeetri läbimist.

Autol kadus roolivõim ning auto juhtimine muutus raskeks. Auto ei sõitnud enam otse ja vingerdas. Juhtimine muutus nii raskeks, et käed jäid valusaks. Sama probleem jätkus pärast Tartu-sõitu. Linnas sõidul probleeme polnud, aga pikemal sõidul ja suuremal kiirusel algasid probleemid. Libedaga oleks sellise autoga sõitmine olnud ohtlik.

Jari läks rääkima auto müüjaga. Autol oli tehase garantii, nii et probleeme poleks tohtinud olla. Garantiiks oli märgitud 7 aastat või 150 000 kilomeetrit, aga auto oli vaid kaks aastat vana ja sellega oli sõidetud 52 000 kilomeetrit.

Viking Motorsis ütles noor müüja, et Kia Optimatel esinebki selliseid probleeme. Viga on rooliseadmes. Jutt aga muutus siis, kui kohale tuli vanem müüja, kes oli antud auto soomlasele müünud. Tema väitis, et pole sellistest probleemidest midagi kuulnud.

Viking Motorsis saadeti Jari hooldusse, kus arvati, et autol on lülitunud sõidurea kontroll sisse. Kui see maha võtta, siis peaks auto korras olema. Algul uskus Hari seda juttu, aga siis sai ta teada, et sõidurea kontrollil on oma märgutuli ja see peaks süttima, kui kontroll peale läheb. Probleem ära ei kadunud ja põhjust ei leitud. Jätkus pingeline aasta, mil Jari käis autoga hoolduses neli korda. Lõpuks öeldi mehele, et see polegi viga, vaid Kia omapära. Siis sai Jari aru, et teda peetakse rumalaks välismaalaseks, kellele võib mida iganes rääkida. Jari pakkus, et müüja võiks auto vahetada mõne teise vastu, aga sellega nõus ei oldud.

Jari jätkas küsimuste esitamist ja siis soovitati tal minna Viking Motorsi teise esindusse Ülemistes. Samal ajal uuris ta auto andmeid Eesti registrist. Ta märkas, et enne teda oli autol olnud juba kaks omanikku, kuigi auto oli vaid kaks aastat vana. Registriandmed olid vastuolulised, aga viitasid mingile probleemile. Miks uut autot vahetati nii tihti?

Lõpuks sai Jari Viking Motorsi Ülemiste salongist teada diagnostika tulemuse. See oli, et autol pole mitte midagi viga. Pärast seda mees vihastas ja viis auto konkureerivasse firmasse, mitte Viking Motorsisse. Seal selgus probleem kohe.

Teises firmas tehti kindlaks, et autol lülitub pikema sõidu ajal roolivõim välja. Diagnostika maksis 50 eurot ja Jari sai vea kohta kirjaliku tõendi. Selle paberiga läks Jari tagasi Viking Motorsisse. Esinduses aga soomlase üle vaid naerdi, kui ta ilmus sinna teise firma paberiga. Nad polnud nõus seda kinni maksma ja väitsid, et see on kellegi tuttava tehtud. Jari oli sellise suhtumise üle imestunud, kuna tegemist on suure ja lugupeetud firmaga.

Jari mõtles juba, et loobub üldse autoga tegelemisest ja müüb selle ära. Siis aga paari päeva pärast helistati uuesti Viking Motorsist. Öeldi, et autole on ära tellitud puuduv osa ja küsiti, millal saab roolivõimu korda teha. Jari meelekindlus oli vilja kandnud. Helistajaks oli sama mees, kes oli algul korduvalt väitnud, et autol pole midagi viga.

Siis läks vaid paar päeva, kui roolivõim tehti korda ja auto oli taas sõidukorras. Pärast seda läks sõit Tartusse ilma mingite probleemideta. Ühtlasi on Jari seda meelt, et Kia Optima on hea auto. Soomlane uuris asja ka internetist ja selgus, et tegemist võib olla tüüpveaga. Mitmel teisel Kia Optima omanikul on olnud sama probleem. Jari oli nördinud mitte niivõrd probleemi, vaid selle pärast, kui vaevaline oli selle parandamine. Kulus palju närve ja 14 kuud.

Tagantjärele ei oskagi Jari öelda, mida oleks tulnud teisiti teha. Tema arvates oleks garantii pidanud kehtima. Oleks võinud arvata, et suur firma ei hakka garantii ajal vastu puiklema, ometi nii juhtus. Oleks võinud arvata, et suur firma tahab kliendist kinni hoida ja müüa autosid edaspidigi. Paljud soomlased käivad Eestist autosid ostmas, aga pärast Jaeri juhtumit mõeldakse enne, kui teekond ette võetakse.

Jari juhtumit on ka Eestis kajastatud ja Viking Motorsi esindaja tunnistas probleeme autoga, aga polnud nõus tunnistama probleeme teenindusega. 56-aastane Jari on elanud Tallinnas alates 2003. aastast.

Kommentaarid
(Külastatud 1,717 korda, 1 külastust täna)