Soome lasteaia kasvatajad kurdavad laste kasvava vägivaldsuse üle

Soome lasteaia kasvatajad on värske küsitluse järgi üha enam mures laste kasvava vägivaldsuse pärast, kus lapsed hammustavad, togivad ja löövad.

Lasteaia kasvatajad on saatnud Soome Yle-le pilte jälgedest enda kehal, sinistest plekkidest, mis seoses laste vägivaldsusega on tekkinud. Lapsed on kasvatajaid peksnud asjadega vastu pead, hammustanud ja küünistanud. Lasteaia töötajad on nõutud ja kurnatud.

Lasteaia töötajate väitel on igas rühmas vähemalt üks selline laps, kellel kõrval peab kogu aeg valvel olema. Laste keelekasutus on ka selline, et eelkooliealistest seda ei usuks. Näiteks üks 4-aastane laps oli röökinud üle söögilaua: „Ma tahaks osta sellise noa, et saaks teid kõiki surnuks torgata. Teist jäävad järgi ainult verised klombid.”

Lasteaia töötajad on ülemustele sellistest juhtumitest rääkinud, aga sellest pole olnud midagi kasu. Sarnased mured tulevad välja lasteaia töötajate hulgas läbi viidud küsitlusest. Iga neljas vastaja märkis, et lasteaias esineb laste füüsilist vägivalda kas igapäevaselt või igal nädalal. Viimastel aastatel on laste vägivaldsus oluliselt kasvanud. Eriti hull on asi suuremates rühmades, kui seal on mõni laps, kes valmistab peavalu nii õpetajatele kui teistele lastele.

Õpetajate arvates on vägivaldsus seotud elu digitaliseerumisega. Üha väiksemad lapsed kasutavad multimeedia seadmeid. Lisaks ei sea paljud vanemad lastele vajalikke piire. Lapsed räägivad, et kodus nad ainult mängivad arvutimänge ja ei pea midagi muud tegema.

Probleem on ka selles, et lasteaedade rühmade suurused on kasvanud ning õpetajad on kurnatud. Samas leitakse, et lapsed pole kuidagi halvemaks muutunud, vaid nad on oma vanemate peeglid. Ähvardused ja vägivald on muutunud täiskasvanute puhul tavaliseks. Kõik see ümbritsev vägivaldsus ja mängud kahjustavad lapse arengut. Vanemad peaks seetõttu teadma, kuidas vägivaldsed mängud last mõjutavad.

Puremista, potkimista, lyömistä – lasten käyttämä väkivalta ja kielenkäyttö on muuttunut yhä rajummaksi päiväkodeissa

Yli 400 lastenhoitajaa kertoo töissä kokemastaan väkivallasta JHL:n tuoreessa kyselyssä. Kolme työntekijää eteläsuomalaisesta päiväkodista lähetti toimitukseen tuoreita kuvia väkivaltaisesti käyttäytyvän lapsen aiheuttamista kolhuista. Lapsi on lyönyt esineellä tahallaan päähän. Lapsi on purrut. Lapsi on raapinut. Työntekijät ovat neuvottomia, uupuneita.

Kommentaarid
(Külastatud 475 korda, 1 külastust täna)