Soome kavandatakse kümneid uusi moodul-tuumajaamu

Soome tuumajaamade projekti ootab ees reform ja seoses sellega kavandatakse kümneid uut tüüpi moodul-tuumajaamu. Sellised väiksed jaamad sobivad näiteks kaugkütte jaoks. Suurused on erinevad, aga enamus neist mahub ära veoauto peale.

Tegemist on nn SMR (Small Modular Reactor, Väike moodulreaktor) jaamadega ja neid võib Soome rajada kümneid. Need võiks olla lahendus, kui otsitakse alternatiivi söe, hakke või turba põletamisele, vahendab Yle.

Kui Soome tahab olla 15 aasta pärast süsinikuneutraalne või isegi negatiivne, siis muid võimalusi palju pole. Soomes Lappeenranta-Lahti tehnikaülikoolis töötatakse praegu välja 20-30 MW võimsusega väikest tuumajaama kaugkütte jaoks. SMR jaamade võimsus ongi mõned kümnest kuni mõnesaja megavatini. Soome planeeritava suure, Olkiluoto jaama võimsus on 1600 MW. SMR jaamade eelis on nende modulaarne ülesehitus, mis tähendab, et neid on võimalik vajadusel juurde lisada.

Tuumaenergiat planeeriti kaugkütte jaoks kasutada juba 1970ndatel aastatel. Rootsis lõpetati need projektid ära 1981. aasta rahvahääletusega. Nüüd võiks olla aeg küps tuumakaugkütteks. Mõte pole uus, sest Venemaal Siberis töötab 70 MW ujuv tuumajaam. Lisaks projekteeritakse kahte jaama praamide peale. Hiinas on samuti kavandamisel väiksed tuumajaamad.

Kasutust leiavad väiksed SMR jaamad näiteks Kanadas kõrvalisemates kohtades. USA taotletakse luba kolme tüüpi väikese reaktori jaoks. Suurbritannia firma Rolls Royce on välja töötanud oma väikse tuumajaama prototüübi. Väiksed jaamad mahuvad veoki peale – pikkus on 16 ja läbimõõt 4 meetrit.

Soomes soosib seadusandlus veel suuri jaamu, aga seadusi on kavas hakata muutma. Praegune Soome seadusandlus pole seni keelanud tuumajaamade rajamist.

Jopa kymmeniä uusia ydinvoimaloita Suomeen? Suuri lakiremontti tasoittaa tietä hiilettömyyteen pienoisvoimaloiden avulla

Työryhmältä odotetaan ehdotuksia, jotka avaisivat ovet pienille moduuliydinvoimalaoille. Suomen ydinenergialaki on menossa täysremonttiin. Yhtenä tavoitteena on avata portit pienille, esimerkiksi vain kaukolämpöä tekeville ydinvoimaloille. Kooltaan ne voivat olla monenlaisia, mutta käytännössä usein vaikka rekan lavalla kulkevia.

Kommentaarid
(Külastatud 352 korda, 1 külastust täna)